II. Erzsébet királynő, minden britek uralkodója, a Nemzetközösség feje és az anglikán egyház vezetője minden bizonnyal nem fog örökké élni. Szerencsére egyelőre még egyáltalán nem kell aggódjunk, de érdekes megvizsgálni a tényeket, hogy a szomorú esemény bekövetkeztekor mire is számíthatnak majd az alattvalók. Jelenleg II. Erzsébet a brit birodalom leghosszabb ideje trónon ülő uralkodója, 1952-es koronázása óta 13 brit miniszterelnököt látott, 13 amerikai elnök váltotta egymást, míg őmaga 2017. aprilis 21-én lesz 91 éves.

Na de mi történik akkor, ha ő már nem lesz velünk?
Nos, legalább 12 napig - a halála és az állami temetése közötti időben - az ország gyakorlatilag leáll majd, mely veszteség a mély gyász mellett komoly anyagiakban is mérhető lesz. A tőzsdék és bankok valószínűleg mind bezárnak majd erre az időre, valamint a temetés napja és az új uralkodó koronázásának napja hivatalos nemzeti emlékezés és ünnepnap lesz. Ez komoly font milliárdokba kerül majd az országnak, a temetési és koronázási ceremóniák költségéről nem is beszélve. Ez olyan mérvű veszteséget termel majd az egész birodalomnak, melyet nem tapasztaltak a II. világháború óta.

alt

Lesznek persze általános intézkedések is, a BBC a gyász ideje alatt nyilván törölni fogja az összes kabarét és vígjátékot a programjából, Károly herceg valószínűleg nevet vált és természetesen a nemzeti himnusz is változni fog, hiszen a következő uralkodó mindenképpen férfi lesz. Furcsa lesz, hiszen a mai britek többsége, nem ismer olyan időket, amikor nem lett volna királynőjük.

Persze sokminden függ attól, hogy a királynő mi módon adja vissza lelkét teremtőjének. Ha esetleg előre látható lesz távozása egy hosszú betegség miatt, akkor természetesen részletes terv készül majd, mely a bejelentése után azonnal életbe is lép. A tervek elkészítése már folyamatban van, a Buckingham Palotában ezeket csak úgy emlegetik, hogy a ’Bridge’ azaz a ’Híd’. Ebben az esetben a BBC kötelezően megszakítja majd adását, hogy az eseményről hírt adjon és bár a többi független csatornának ez nem kötelező, ők is biztosan megteszik. Erre az esetre a BBC-nél készenlétben tartanak egy öltözet fekete zakót fekete nyakkendővel, hogy a mindenkori bemondó méltósággal jelenhessen meg.

alt

Ha a királynő halála hirtelen és váratlanul ér minket vagy akár nyilvánosan - ahogyan az Diana hercegnő esetében is történt - akkor a bejelentés nyilván nem lehet formális, a hír a sajtóban azonnal szárnyra kap majd. Egy biztos, akárhogyan is történik az esemény, a Buckingham Palota alkalmazottainak javarészét azonnal hazaküldik. A CNN már előkészült egy, a királynő életét méltató programcsomaggal, melyet halála esetén azonnal adásba is küldhetnek.

A zászlók természetesen mindenhol félárbócra kell ereszkedjenek és a temetés másnapján reggel 8 óráig úgy is kell maradjanak. A templomok harangjai vagy a királynő halála napján, vagy annak másnapján szinte egész nap zúgni fognak. Külföldön, de elsősorban a volt brit gyarmatokon szintén előkészültek már a méltóságteljes megemlékezésekkel, ha a halál úgymond tervezhető lesz ezek a programok automatikusan indulnak, ha hirtelen ér minket, akkor mindenki a brit külügyre figyel majd akik levezénylik a hirtelen támadt káoszt.

alt

Na és mire lehet számítani, mi történik a Buckingham Palotában?
Miután a személyzet nagy részét hazaküldték és a turistáktól is magszabadultak, a Szent James Palotában, zárt ajtók mögött összeül egy válságstáb a mindenkori utóddal együtt, aki jelen esetben Charles herceg. Ennek a stábnak nem feladata hivatalosan uralkodóvá nyilvánítania Charlest, édesanyja halála pillanatátől ő ugyanis azonnal hivatalba lép. Az utóbbi időben azonban felreppentek olyan hírek is, hogy Charles esetleg lemondana a trónról fia William javára, de ezt hivatalosan még sehol sem erősítették meg. Ha Charles lesz az uralkodó akkor fia William megörökli címét, azaz ő lesz az új walesi herceg. Minden esetre Charles sem fiatal már, legalább 68 éves lesz mire a korona közelébe juthat ami pedig meghaladja a jelenlegi brit nyugdíjkorhatárt is.

Akárki is lesz az, az új uralkodónak első dolga lesz hogy letegye az esküt a parlament és az anglikán egyház előtt. Charles azonban nem feltétlenül lesz King Charles, ugyanis választhat számtalan második neve közül, így lehet majd King Philip vagy akár King George is (keresztnevei sorban: Charles Philip Arthur George).

alt

A királynő testét a Westminster Hall-ban fogják felravatalozni, egy rövid megemlékezés után az alattvalóknak is lesz alkalmuk leróni tiszteletüket szeretett uralkodójuk előtt. A test három napon át fekszik majd itt, gyászoló unokáinak alkalmuk lesz a hivatalos őrök helyett egy kis időre ’szolgálatba állni’, ezt nevezik a ’Hercegek Virrasztásának’.
A ravatalozás után a testet a Westminster Abbey-be ágyútalpon szállítják majd át, mely hatalmas ceremónia lesz, valószínűleg a világ szinte minden pontjáról érkeznek majd magas rangú vezetők, hogy lerójják tiszteletüket. A gyászmisét Canterbury érseke vezeti majd aki az anglikán egyház második legmagasabb rangú tagja az uralkodó után.

Az utcákon hatalmas tömegre kell majd számítani, Diana esetében több mint 1 millió ember kísérte figyelemmel a szertartást a helyszínen, valamint 2.5 milliárd néző a televízión keresztül világszerte, ez II. Erzsébet esetében még jelentősebb szám lehet.

alt

Hol lesz a királynő végső nyughelye?
Valószínűleg II. Erzsébet erről már rendelkezett, így szóba jöhet a skóciai Balmoral vagy Sadringham, melyek ősi családi birtokok annyi különbséggel, hogy ezek a kastélyok nem tartoznak a korona tulajdonába hanem maga a királynő mindkettő tulajdonosa személyesen. Alternatívaként esetleg felmerülhet még a St. George kápolna Windsorban, mely helyen van Erzsébet édesapja King VI. George is eltemetve.

A temetés után nagyjából 1 éves gyász időszak következik, az új uralkodó koronázását csak ez után tarthatják meg hivatalosan, habár II. Erzsébet halála pillanatától örököse teljes jogú uralkodóvá lép elő.

A csatolt videón a BBC adásából kimentett részletet láthatjátok, amint Queen Mother azaz II. Erzsébet édesanyjának ravatalánál éppen őrségváltás történik. Az anyakirálynő 2002-ben halt meg álmában, 102 évesen.