Ha az ember a londoni Soho szívében nyitott szemmel sétálgat, rengeteg érdekességbe botolhat. Ezek közé tartozik az a diszkrét adomány bedobó nyílás is, ami a Greek street-en álló House of St Barnabas (Szent Barnabás háza) nevű épület oldalában található.

alt

Nem véletlenül van ott a nyílás, ugyanis az épület sokáig egy úgynevezett Almshouse, azaz jótékonysági ház volt. Ilyen és ehhez hasonló házakat már a 10. századtól találhattunk országszerte, alapvető céljuk szállás biztosítása volt a szegények számára, akik máskülönben kénytelenek lettek volna az utcán éjszakázni. Elsősorban idős, szegény, özvegy, önmagukat ellátni kénytelen emberek kérhettek itt segítséget.

alt

Maga a Greek utcai épület 1847-ben nyitotta meg kapuit és 4 év alatt már 487 embernek sikerült segítséget nyújtania. Ezek közül 103 volt család, egy alkalommal egy anya és apa is a nyolc gyermekükkel. Az idők folyamán a ház funkciója kissé megváltozott, a II. Világháború kitörése előtt azok is kérhettek itt átmeneti fedelet a fejük fölé akik mondjuk Ausztráliába terveztek kivándorolni és hosszú tengeri útjukra vártak, akik kórházi ellátás miatt utaztak Londonba és nem volt máshol megszálljanak, esetleg szolgálók akik elveszítették állásukat vagy bevándorlók Oroszországból és a Balkánról, míg státuszuk rendeződött.

alt

A II. Világháború kitörése után, 1940-ben az épület súlyosan megsebesült, ezután már csak raktárhelyiségként használták mígnem végül felújítás alá vonták. A háború után egy darabig még női szállóként üzemelt, de ma már csak egy zárt körű klub működik benne úgyhogy ha arra jártok manapság már nem érdemes a feleslegesnek ítélt apróitokat bedobálni a nyíláson.