London tele van évszázados épületekkel, ismert vagy rejtett palotákkal, kúriákkal, galériákkal, fogadószobákkal, melyek a maguk nemében mind mind lenyűgözőek.

Two Temple Palace / witter.com

Ezek sorába tartozik a Two Temple Place nevű épület is, amely a Temze északi partján, a Temple nevű metrómegálló tőszomszédságában álldogál. Hosszú éveken keresztül mint Astor House volt ismert a városban és 2011-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, amikor is sorra érkeztek falai közé az állami tulajdonban lévő kincseket bemutató tárlatok.

standard.co.uk

Az épület csak a kiállítások ideje alatt látogatható, azonban alkalmanként egy órás vezetett sétát is szerveznek azoknak. akik kíváncsiak magára a ház történetére is.
Ezekről a sétákról ide kattintva tudhattok meg többet.

urbancaprice.co.uk

A gazdagon díszített gótikus stílusú 19. századi épület valamikor az igen tehetős Sir William Waldorf Astor tulajdonában állt, akinek a titulusa vicomte volt, azaz nemesi címével a báró felett, de a gróf alatt helyezkedett el a ranglétrán.

Sir William Waldorf Astor  / anglotopia.net

Mivel az épület nincs igazán szem előtt, nagyon sokáig csak kevesek tudtak a létezéséről ámde mégis úgy tartják, hogy talán ez volt az az épület amely London városában legelőször rendelkezett telefonnal.

Sir Waldorf Astor neve esetleg ismerős lehet a new york-i Park Avenue-n álló luxus szálloda, a Waldorf Astoria után, ugyanis annak alapítása az ő nevéhez fűződik.

Waldorf Astoria, New York / mrakodrapy.com

Amikor 1895-ben megvásárolta a Temze partján álló, akkoriban még Tudor kori kinézetű, lőrésekkel díszített épületet, azonnal az átalakításán kezdett gondolkodni, ugyanis szüksége volt egy irodára és egy új otthonra New York-tól távol, ahol biztonságban tudhatta gyermekeit mindenféle emberrablóktól. Valamint itt tervezte elhelyezni igen terjedelmes művészeti- és hangszer-gyűjteményét, valamint a könyvtárát is.

minorsights.com

A ház átépítésének munkálatait John Loughborough Pearson építészre hagyta, a jelek szerint szinte kötetlen költségvetéssel, majd az apa halála után, fia Frank Loughborough Pearson vezette a munkálatokat. A végeredmény igen impozáns lett, az épület két emelet magasságig emelkedett és végül a kora I. Erzsébet kori stílus jegyeit viselte magán.

John Loughborough Pearson / en.wikipedia.org

Amikor 1919-ben az Astor család eladta az épületet, először a Sun Life of Canada nevű biztosítótársaság tulajdonolta azt, majd jött a brit könyvelők szövetsége, őket követte a Duke és Duchess of York irodája, majd egy orvosi eszközöket gyártó vállalat.

commons.wikimedia.org

1944-ben a német légierő bombázásai közben találat érte, mely jelentős károkat okozott az épületben, két évig tartott míg a nyomait sikerült eltüntetni.

Jelenleg a The Bulldog Trust  az épület tulajdonosa, akik tevékenységüket tekintve technikai és pénzügyi segítséget nyújtanak más alapítványok számára, hogy azok mindinkább elérhessék céljaikat.

teawashere.com

Jelenleg időszakos művészeti kiállításokat tartanak az épületben, a mindenkori programról ide kattintva tudtok tájékozódni.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota