London Greenwich városrésze sok érdekességet tartogat a látogatóknak, azonban nem feltétlen egyszerű mindet avatatlan szemmel megtalálni.

alt

Ezek közé a rejtett kincsek közé tartozik IV. George király feleségének Caroline királynénak a fürdője is, melyet a Greenwich Park egyik sövénye mögött találhatunk. Valaha a területen a mára már megsemmisült Montage House állt, a fürdő pedig az épületen belül, egy kis üveg falú épületben.

alt

IV. George király (élt:1762-1830) és felesége házassága korántsem volt felhőtlen, ugyanis a frigy szükségből köttetett. A két fél unokaterstvéri viszonyban állt egymással, Caroline of Brunswick a németh Ferdinánd király és Auguszta királyné gyermeke volt, Auguszta maga pedig III. George király testvére volt, azaz IV. George király nagynénje. Érdemes egyébként a rokoni szálakat figyelni, ugyanis az unokatestvérek közötti házasság meglehetősen gyakori volt a brit uralkodó családban is, arról nem is beszélve, hogy Európa királyi családjai ezer szálon kötődnek egymáshoz családi vonalon.

alt
IV. George király

A házasság oka egyébként nagyon prózai volt: a pénz. George (akkor még walesi herceg) és Caroline között az eljegyzés is úgy köttetett, hogy soha nem találkoztak, viszont George-nak szüksége volt egy vagyonos menyasszonyhoz ahhoz, hogy a Parlament továbbra is jóvá hagyja költekezéseit. Caroline-ról azonban nem érkeztek kedvező hírek a brit udvarba, úgy tartották hiányzott belőle a józan ítélőképesség, a tisztesség és a tapintat, túlságosan könnyeden beszélt és tétovázás nélkül cselekedett, valamint gyakran elhanyagolta a mosást és ritkán váltotta piszkos ruháját.

alt
Caroline of Brunswick hercegnő

Első találkozásuk alkalmával egyikük sem volt lenyűgözve a másiktól, de ennek ellenére 1795-ben a St. James Palace királyi kápolnájában örök hűséget esküdtek egymásnak. George a szertartás alatt állítólag komolyan részeg volt és a két fél annyira gusztustalannak tartotta a másikat, hogy házasságuk alatt csak háromszor voltak együtt, ebből kétszer az esküvő után és egyszer másnap.

Mindezek ellenére kilenc hónap múlva megszületett a pár kislánya, aki a Charlotte nevet kapta. Házasságuk meglehetősen sikertelen volt, így 1796-ban George levelet írt feleségének, melyben tudatta az asszonnyal, hogy arra az elhatározásra jutott, hogy mind a kettőjüknek jobb lenne ha külön költöznének. Ekkor tette át Caroline a székhelyét a ma már teljesen elbontott Montage House-ba Greenwich-be.

alt
Charlotte Augusta hercegnő

George apja, III. George király egészsége azonban rohamosan gyengülni kezdett és elmebaja olyannyira elhatalmasodott rajta, hogy IV. George 1820-ban átvette tőle a koronát és tíz éven át, azaz 1830-ig ő kormányozta az országot.

alt
III. George király

A ház ahol Caroline királyné élt Montagu House néven ismerték, mégpedig építtetője után, aki Ralph Montagu volt, Montagu első hercege. Az épület az 1600-as években épült, majd Caroline élt benne míg tehette. Történt ugyanis, hogy bizalmas udvarhölgye Lady Douglas és Caroline között elmérgesedett a viszony, ami után Lady Douglas világgá kürtölte a Caroline számtalan szeretőjéről szóló történeteket, sőt azt is, hogy talán egy fiút is világra hozott a falak között, bizonyos William Austint. Természtesen országra szóló botrány kerekedett és 1815-ben az épületet is lebontották, így mára már csak a címben szereplő fürdő látható belőle.

alt

alt

A fürdő téglalap alakú, kanyargós sarkokkal és egy tégla lépcsővel van ellátva, mely kb. 1,5 m mélységig vezet. Ma már egy kicsit nehéz megközelíteni a helyszínt, de a sövény melett egy kis kő jelöli a helyszínt, valamint feliratot is elhelyeztek a mellette lévő kőfalon.