Rejtett Hasfelmetsző Jack helyszín Londonban és egy lehetséges elkövető

Rejtett Hasfelmetsző Jack helyszín Londonban és egy lehetséges elkövető

Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper) történetétől ma is hangos a sajtó, pedig a brutális sorozatgyilkosság 1888-ban történt, a London keleti felén található Whitechapel városrészben.

A történet vonzerejét talán az adja, hogy sokan még mai napig sincsenek meggyőződve a gyilkos személyéről, folyamatosan nyomoznak, olvasnak, találgatnak, habár mások már lezártnak tekintik az ügyet.

by Matt Hatchett from Pexels

A városban a mi napig megtalálhatóak azok az utcácskák és sikátorok, melyek kövein valamikor a gyilkos léptei is visszhangzottak, habár a városész nagyrészt átépítésre került az elmúlt több mint 130 évben.

Azonban még így is vannak szép számmal olyan helyszínek a környéken, melyek mesélnek az akkori eseményekről, ezek közül az egyik pl. a The White Hart nevű pub (89 Whitechapel High Street, London E1 7RA). Mellette a Gunthorp Street remek ízelítőt ad, hogyan is nézhetett ki a sikátoros környék a viktoriánus időkben.

The White Hart by Idegenvezetés London

Maga a pub jelenleg angol és thai konyhát visz, odabent azonban nem sok minden változott az 1888-as viszonyokhoz képest. Persze azóta volt néhány felújítás az épület életében, de alapvető funkciója és kinézete azóta sem változott igazán, attól eltekintve hogy egy rövid időre átkeresztelték Clutterbuck's-ra, de végül visszakapta eredeti nevét.

A pub történeténél is érdekesebb azonban az a kapcsolat, mely a helyszínt a sorozatgyilkossághoz és magához Hasfelmetsző Jack személyéhez köti.

Történt ugyanis, hogy egy bizonyos Severin Klosowski nevű lengyel bevándorló (aki később önmagát George Chapman névre keresztelte), a The White Hart nevű pub alaksorában lévő borbély üzletben dolgozott. Az üzlet közvetlen közelében, azaz egészen pontosan 50 m-re tőle 1888. augusztus 7-én történt egy gyilkosság. Az áldozat neve Martha Tabram volt, egy szegény sorsú angol prostituált, akit különös kegyetlenséggel, 39 késszúrással öltek meg.

Gunthorp Street, London by Idegenvezetés London

A jelenlegi Hasfelmetsző Jack kutatások már ezt a gyilkosságot is a keresett sorozatgyilkos számlájára írják, holott korában mindössze 5 gyilkosságot tudtak a kegyetlen elkövetőhöz kötni.

A korábban említett borbély Severin Klosowski 1887-ben mint sebész diplomázott Lengyelországban, később azonban úgy döntött, hogy Londonba költözik, ahol először fodrászasszisztensként helyezkedett el, pont a The White Hart alaksorában.

Gunthorp Street és a The White Hart pub hátsó bejárata by Idegenvezetés London

1889-ben feleségül vette a szintén lengyel származású Lucy Baderskit, majd 1891-ben Amerikába utaztak és Klosowski  New Yorkban, Jersey City-ben lett fodrász. Felesége Lucy egy év múlva, állapotosan visszatért Londonba, ugyanis Klosowskival komoly nézeteltérésük támadt mely egészen tettlegességig fajult.

Klosowski követte feleségét és egy rövid időre ki is békültek, de a pár végül a különválás mellett döntött. 1893-ban a férfi már egy bizonyos Annie Chapman mellett talált boldogságot, akit azonban nem szabad összetéveszteni az egyik korábbi Hasfelmetsző áldozattal, ebben az esetben a névegyezés csak véletlen. A házasságuk mindössze 1 évig tartott, szétváltak útjaik, de Klosowski megtartotta a nő nevét és innentől George Chapman néven hívatta magát.

A férfi következő szeretője egy bizonyos Mary Spink lett, akit állítólag feleségül is vett, de a nő rejtélyes körülmények között 1897-ben meghalt. 1901-ben érkezett azonban egy új asszony a házhoz, őt Bessie Taylornak hívták de ő is tragikusan korán, még ugyanabban az évben távozott az élők sorából.

Az ekkor már Chapman néven élő Klosowski zavartalanul újra házasodott, majd mikor újabb felesége, Maud Marsh is rövidesen meghalt, a család orvosának feltűnt a furcsa sorozat. Első két feleségének holttestét exhumálták és mind a kettejük maradványaiban magas értékben méregnyomokat találtak.

by Douglas Bagg on Unsplash

Chapman letartóztatásba került, bűnösnek találták a gyilkosságokban és 1903-ban sor került kivégzésére is. Halála után azonban felröppentek olyan hírek, hogy talán felelős lehet az 1888-as whitechapeli gyilkosságokért is, így a sajtó kikérte a főnyomozó, George Abberline felügyelő véleményét is.

Aberlin hosszan gondolkozott az esetleges összefüggéseken, hiszen Klosowski sebészként végzett és a sorozatgyilkos is komoly anatómiai ismeretekkel kellett rendelkezzen, valamint a férfi Londonba érkezése is egybe esett az 1888-as tragikus eseményekkel, majd távozásával a gyilkosságok is befejeződni látszottak.

Hosszas elemzés és mérlegelés után azonban ejtették a gyanút, mert Hasfelmetsző brutális késeléses technikája sehogyan sem volt összegyeztethető egy sunyi feleségmérgező tetteivel, így Klosowskit végleg felmentették a Hasfelmetsző gyilkosságok súlyos vádja alól.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Ian on Unsplash

Read more