Régi londoni munkakörök melyek ma már nem léteznek

Napjainkban úgy tűnhet, hogy amely munka nem képvieselteti magát Londonban az valószínőleg nem is létezik. Persze ez erős túlzás, de az tény, hogy munkakörök ezrei elérhetőek nap mint nap a fővárosban, azonban van jó néhány olyan munka melyet ma már senki sem végez a városban, ezek közül nézzünk meg egy párat.

Római kori harcosok
Aki Krisztus előtt 73 körül a mai Guildhall környékén volt alkalmazásban az nagy valószínűséggel a rómaiak által a világnak ezen a felén is meghonosított egyik amfiteátrumban harcolt. A várost akkoriban Londiniumnak hívták és az itt harcra kényszerített gladiátorok egy hozzávetőleg 7000 fős tömeg előtt vívták élet-halál harcukat.

Kivégző
Egy másik véres karrier mely évszázadokon keresztül létezett Londonban, nem volt más mint a hivatalos büntetés végrehajtó, azaz a hóhér. Eleinte ezek a kivégzők csak amolyan átlagemberek voltak, akik feladatukat alkalmanként a Towerben és a Newgate börtönökben látták el, esetleg a Tyburn akasztófánál volt még rájuk szükség. A város legutolsó hóhérja hivatalosan 1964-ben akasztotta szögre véres kesztyűit, ugyanis a legutolsó kivégzés 1961. szeptember 8-án zajlott a Wandsworth börtönben.

alt

Feltámasztó ember
Ez a beosztás pont úgy hangzik mintha a hóhér pozíció szöges ellentéte lenne. A helyzet az, hogy a 18. század közepén az orvosi szakmának nagy szüksége volt frissen elhunytak tetemeire a boncolásokhoz, így rengeteg akkori állástalan próbált meg frissen elhantolt hullákat begyűjteni a köztemetőkből, csak hogy egy kis pénzhez jusson. Voltak azonban mások - mint például John Bishop és szedett-vedett bandája - akik gyilkossággal teremtettek elő friss halottakat. Szerencsére ennek a gyakorlatnak az 1832-es orvosi boncolásokról szóló törvény gyorsan véget vetett.

alt

Mára eltűnt, apró munkák
A városban a korábbi időkben rengeteg olyan apróbb munkából éltek egyesek, melyeknek mára már se híre se hamva. Persze ezek egyike sem ígért fényűző megélhetést, a bevétel éppen csak az életben maradáshoz volt elegendő. Ezek közé tartoztak a gyufaárusok akik többnyire lányok voltak, a kutya- és macskahús árusok, vagy azok akik London utcáin a kutyapiszkot gyűjtötték, majd eladták azt a bőrkikészítőknek, ugyanis ők a bőröket ezzel cserzették. Voltak azután még a szenesemberek akik a fűtéshez használt szénnel üzleteltek, a kis velencei üvegből készült sípokat árulók valamint a késeket, hajkeféket, tűket, láncokat és egyéb apróságokat kínálók.

alt

Kik azok a felkopogtatók?
Nos minden korszakban megvoltak azok a szakmák amikhez igencsak korán kellett kelni és ez abban az időszakban amikor az ébresztőóra még nem létezett, ez elég komoly kihívásnak számított. Szükség volt hát olyan emberekre akik a többieket ébresztették, mégpedig egy hosszú bot segítségével, amivel még az emeleti hálószoba ablakán is be tudtak kopogtatni. Egy bizonyos Charles Nelson 25 évig dolgozott mint felkopogtató és a szakma még 1930-ban is létezett. Arról nincs információ hogy a másokat ébresztőket ki ébresztette olyan korán. :)

alt

Van azonban néhány olyan munka is, melyről azt gondolhatnánk, hogy már régen nem műveli senki őket a városban pedig de, lássuk is melyek ezek. London városában már régóta nem használnak gázlámpákat, mégis van 5 olyan ember aki a megmaradt - és ma már csak történelmi emlékként funkcionáló - 1500 gázlámpát tartja karban a mai napig. Vannak azután még kis számban kovácsok, harangöntők és liftkezelők is. Ez év elején, a Hampton Court Palace hirdetett meg egy igazán különleges pozíciót, nyársforgatót kerestek a konyhára mely állás igazán történelminek nevezhető.

  1. photo 1: www.capitalpunishmentuk.org

  2. photo 2: www.sarahwise.co.uk

  3. photo 3: s-media-cache-ak0.pinimg.com

  4. photo 4: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!