Az utóbbi napokban már biztosan mindenkinek feltűnt, hogy lépten-nyomon pipacs árusokba botolhattunk Londonban, de vajon miért is?

alt

A megemlékezések alapja az 1918. november 11-én történt események, valamint tisztelgés az elmúlt háborúk hőseinek erőfeszítései, eredményei és áldozatai előtt. Maga a megemlékezés napja mindig november 11-e, amikor a britek délelőtt 11 órakor 2 perces néma főhajtással emlékeznek a hősökre, ekkor még a munkahelyeken is megáll az élet, sőt sok esetben a közutakon is. A hivatalos, koszorúzással egybekötött állami megemlékezéseket azután mindig november második vasárnapján tartják.

Na de mi is történt 1918. november 11-én?
A 11. hónap 11. napján 11 órakor véget ért az Első Világháború. Aznap reggel 5 órakor a franciaországi Compiegne-ben egy vasúti kocsiban Németország aláírta a fegyverszüneti megállapodást, mely pontott tett egy olyan kegyetlen háború végére melyben 9 millió katona halt meg, 21 millió megsebesült és akkor az erkölcsi és anyagi károkról még szót sem ejtettünk. Az említett hatalmas számokon felül itt említhetjük azt a közel 5 millió embert is, akik fertőzések vagy éhezés miatt szintén a háború áldozatainak tekinthetők.

alt

Miért pont pipacs?
A Brit Királyi Hadtest (Royal British Legion) ezekben a megemlékezést megelőző napokban tartja legnagyobb szabású adománygyűjtését, ilyenkor az adományokért cserébe kis papírból készült kitűzhető pipacsokat adnak. A Brit Királyi Hadtest elsődleges feladata hogy anyagi, szociális és érzelmi segítséget nyújtson a Brit Fegyveres Erők (British Armed Forces) tagjainak és veteránjainak valamint azok családtagjainak a nehéz időkben.
A pipacsra azért esett a választás, mivel ezek voltak az első virágok, melyek az észak-franciaországi és flandriai volt csatamezőkön először szirmot bontottak.

alt

A következő honlapon többet is megtudhattok a Brit Királyi Hadtest-ről és munkájukról: (http://www.britishlegion.org.uk/)