Ha a brit királyi család egy beszélgetés témája, akkor hamarosan a hatalmas vagyon is megemlítésre kerül, mellyel gazdálkodnak. Természetesen a könyveikbe nem lehet olyan egyszerűen betekinteni, mégis van néhány igen meglepő adat, melyet a pénzügyeikről tudhatunk:

a brit monarchia évente körülbelül 300 millió fontba kerül (azaz úgy 105 milliárd forintba)

a pénz egy része a királynő magánbefektetéseiből származik

de egy jelentős rész - körülbelül 38 millió font (azaz úgy 1 milliárd 320 millió forint) - a brit kormánytól, tehát közvetve az adófizetőktől

alt

Minden pénzügyi évben az uralkodó egy bizonyos összeget kap az ország mindenkori éves költségvetéséből, melyet ’Sovereign Grant’ néven emlegetnek (azaz magyarul talán az uralkodónak járó adomány néven említhetjük). Ennek kompenzálására az uralkodó arra az évre lemond a ’Crown Estate’ azaz a közetlenül a királyi portfolióba tartozó ingatlanok utáni nyereségről és átengedi azok kezelését a mindenkor kormánynak. A kormány azután az adott évben, a királyi ingatlanok után járó bevételek 15%-át visszautalja az uralkodónak, ami mint említettem, legutöbb hozzávetőleg 38 millió font volt.

Ebből a bizonyos Sovereign Grant-ból finanszírozza azután a királyi család az utazásait, a palotái fenntartását, a közüzemi számlákat de nem fedezi a biztonsági szolgálatot és a királyi szertartások költségei, ugyanis ezeket más forrásból fizetik.

alt

A királynő második fontos bevételi forrása a ’Privy Purse’ az a család saját pénztárcája. Az ebben lévő pénz magáningatlanok és -földek éves bevételéből származik, ugyanis ezek a területek és épületek már évszázadok óta a királyi család magánbirtokában vannak. Csak hogy tisztán lássunk, ez hozzávetőleg 18 500 hektárnyi földterületet valamint lakó-, kereskedelmi- és mezőgazdasági ingatlanokat foglal magába. 2016-ban ez újabb 18 millió fontot (azaz 6 milliárd 200 millió forintot) hozott a királyi konyhára, mely összeget szintén a család általános éves kiadásaira fordítottak.

Az uralkodónak a családi vagyonon kívül személyes vagyona is van, melyek közé tartozik például többek között a skóciai Balmoral kastély valamint a norfolki Sadringham kastély is melyeket édesapjától, VI. György királytól örökölt egy értékes műtárgygyűjteménnyel egyetemben. Ennek a személyes vagyonnak az értéke hivatalosan úgy 340 millió font (azaz 118 milliárd forint), de valószínűleg ennél valamivel több is talán.

alt

Ha ezt a rengeteg vagyont összeadjuk, akkor jön csak a meglepetés, ugyanis az uralkodó még így sem az ország leggazdagabb embere, sőt mi több az elmúlt két évben még a 300 leggazdagabb brit között sem említették!

A családban azonban más is rendelkezik jelentős bevétellel ugyanis Charles walesi herceg és örökösei (Harry, William, Kate, George, Charlotte és Louis) költségét a Cornwall hercegség bevételeiből fedezik. A család innen származó jövedelme 2016-ban hozzávetőleg 33 millió font (azaz 11.5 milliárd forint) volt.