Ha a brit királyi család egy beszélgetés témája, akkor sok minden más mellett hamarosan a hatalmas vagyon is megemlítésre kerül, mellyel gazdálkodnak. Természetesen a könyveikbe nem lehet olyan egyszerűen betekinteni, mégis van néhány igen meglepő adat, melyet a pénzügyeikről tudhatunk:

A brit monarchia fenntartása évente körülbelül 300 millió fontba kerül (azaz úgy 115 milliárd forintba), és ennek a hatalmas összegnek egy jelentős része a királynő magánbefektetéseiből származik.

commonspace.scot

Azonban a saját források mellett körülbelül 38 millió fontot (azaz úgy 1 milliárd 500 millió forint) a brit kormánytól, tehát közvetve az adófizetőktől is kapnak.

Minden pénzügyi évben az uralkodó egy bizonyos összeget kap az ország mindenkori éves költségvetéséből, melyet ’Sovereign Grant’ néven emlegetnek (azaz magyarul talán az uralkodónak járó adomány néven említhetjük).

Ennek kompenzálására az uralkodó arra az évre lemond a ’Crown Estate’ azaz a közetlenül a királyi portfolióba tartozó ingatlanok utáni nyereségről és átengedi azok kezelését a mindenkor kormánynak. A kormány azután az adott évben, a királyi ingatlanok után járó bevételek 15-25%-át visszautalja az uralkodónak, ami mint említettem, legutöbb hozzávetőleg 38 millió font volt.

Sovereign Grant  / dailymail.co.uk

Ebből a bizonyos Sovereign Grant-ból finanszírozza azután a királyi család az utazásait, a palotái fenntartását, a közüzemi számlákat de nem fedezi a biztonsági szolgálatot és a királyi szertartások költségei, ugyanis ezeket más forrásból fizetik.

thesun.co.uk

A királynő második fontos bevételi forrása a ’Privy Purse’ az a család saját pénztárcája. Az ebben lévő pénz magáningatlanok és -földek éves bevételéből származik, ugyanis ezek a területek és épületek már évszázadok óta a királyi család magánbirtokában vannak.

Csak hogy tisztán lássunk, ez hozzávetőleg 18 500 hektárnyi földterületet valamint lakó-, kereskedelmi- és mezőgazdasági ingatlanokat foglal magába. 2016-ban ez újabb 18 millió fontot (azaz 6 milliárd 200 millió forintot) hozott a királyi konyhára, mely összeget szintén a család általános éves kiadásaira fordítottak.

Sadringham kastély, a kiráynő magántulajdona / en.wikipedia.org

Az uralkodónak a családi vagyonon kívül személyes vagyona is van, melyek közé tartozik például többek között a skóciai Balmoral kastély valamint a norfolki Sadringham kastély is melyeket édesapjától, VI. György királytól örökölt egy értékes műtárgygyűjteménnyel egyetemben.

Ennek a személyes vagyonnak az értéke hivatalosan úgy 340 millió font (azaz 118 milliárd forint), de valószínűleg ennél valamivel több is talán.

Balmoral kastély, a kiráynő magántulajdona  / en.wikipedia.org

Ha ezt a rengeteg vagyont összeadjuk, akkor jön csak a meglepetés, ugyanis az uralkodó még így sem az ország leggazdagabb embere, sőt mi több az elmúlt két évben még a 300 leggazdagabb brit között sem említették!

Csak az érdekesség kedvéért, a leggazdagabb brit 2019-ben nem egy ember, hanem mindjárt egy testvérpár volt, úgy hívják őket hogy Hinduja testvérek. Vagyonuk 22 milliárd angol fontot tesz ki, melyet négy nagy ágazatban eszközölt befektetésikből nyerték, azaz az olaj és gáz üzletágban, a bankszektorban valamint ingatlan és IT területen.

Hinduja testvérek / dnaindia.com

A családban azonban más is rendelkezik jelentős bevétellel ugyanis Károly walesi herceg és örökösei (Harry, William, Kate, George, Charlotte és Louis) költségét a Cornwall hercegség bevételeiből fedezik. A család innen származó jövedelme 2016-ban hozzávetőleg 33 millió font (azaz 11.5 milliárd forint) volt.

Mindezeken felül Károly hercegnek komoly vállalkozása is van, amely Duchy Originals néven fut és elsősorban a brit Waitrose élelmiszerlánc üzleteiben találkozhatunk a termékeikkel. A céget 1990-ben alapította azzal a céllal, hogy kisebb nagyobb brit magánfarmokról származó, elsősorban bio-élelmiszereket értékesítsen. Azóta a cég kinőtte magát de az eredeti terveknek megfelelően minden nyereségét jótékony célokra fordítja.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota