Pontosan honnan származik a brit királyi család pénze?

Pontosan honnan származik a brit királyi család pénze?

Ha a brit királyi család egy beszélgetés témája, akkor sok minden más mellett hamarosan a hatalmas vagyon is megemlítésre kerül, mellyel gazdálkodnak. Természetesen a könyveikbe nem lehet olyan egyszerűen betekinteni, mégis van néhány igen meglepő adat, melyet a pénzügyeikről tudhatunk.

A brit monarchia fenntartása évente körülbelül 340 millió fontba kerül (azaz úgy 150 milliárd forintba), amibe minden ide vonatkozó költséget beleszámolnak és aminek egyik nagy tétele a mindenféle biztonsági költségek halmaza.

Azonban a saját bevételi forrásaik mellett körülbelül 38 millió fontot (azaz úgy 16 milliárd forintot) a brit kormánytól, tehát közvetve az adófizetőktől is kapnak.

Na de honnan származnak saját bevételi forrásaik?
Minden pénzügyi évben az uralkodó egy bizonyos összeget kap az ország mindenkori éves költségvetéséből, melyet ’Sovereign Grant’ néven emlegetnek (azaz magyarul talán az uralkodónak járó adomány néven említhetjük).

Ennek kompenzálására az uralkodó arra az évre lemond a ’Crown Estate’ azaz a közetlenül a királyi portfolióba tartozó ingatlanok utáni nyereségről és átengedi azok kezelését a mindenkor kormánynak. A kormány azután az adott évben, a királyi ingatlanok után járó bevételek 15-25%-át visszautalja az uralkodónak, ami mint említettem, legutóbb hozzávetőleg 38 millió font volt.

Ebből a bizonyos Sovereign Grant-ból finanszírozza azután a királyi család az utazásait, a palotái fenntartását, a közüzemi számlákat de nem fedezi a biztonsági szolgálatot és a királyi szertartások költségei, ugyanis ezeket más forrásból fizetik.

A mindenkori uralkodó második fontos bevételi forrása a ’Privy Purse’ az a család saját pénztárcája. Az ebben lévő pénz magáningatlanok és -földek éves bevételéből származik, ugyanis ezek a területek és épületek már évszázadok óta a királyi család magánbirtokában vannak.

Csak hogy tisztán lássunk, ez hozzávetőleg 18 500 hektárnyi földterületet valamint lakó-, kereskedelmi- és mezőgazdasági ingatlanokat foglal magába. Ez hozzávetőleg újabb 30 millió fontot (azaz 13 milliárd forintot) hoz a királyi konyhára, mely összeget szintén a család általános éves kiadásaira fordítanak.

Az uralkodónak a családi vagyonon kívül személyes vagyona is van, melyek közé tartozik például többek között a skóciai Balmoral kastély valamint a norfolki Sadringham kastély is egy-egy értékes műtárgy gyűjteménnyel, ékszerekkel, versenylovakkal, ritka bélyegekkel és különleges autókkal egyetemben. Ennek a személyes vagyonnak az értéke hivatalosan úgy 2 milliárd font (azaz kb. 867 milliárd forint), de meglehet hogy ennél valamivel több is talán.

Balmoral kastély, Skócia / W. Bulach, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ha ezt a rengeteg vagyont összeadjuk, akkor jön csak a meglepetés, ugyanis az uralkodó még így sem az ország leggazdagabb embere, de mennyire hogy nem.

Csak az érdekesség kedvéért, a leggazdagabb brit 2023-ban nem egy ember, hanem mindjárt egy testvérpár volt, úgy hívják őket hogy Hinduja testvérek. Vagyonuk 35 milliárd angol fontot tesz ki, melyet négy nagy ágazatban eszközölt befektetésikből nyerték, azaz az olaj és gáz üzletágban, a bankszektorban valamint ingatlan és IT területen.

Mindezeken felül III. Károly királynak komoly vállalkozása is van, amely Duchy Originals néven fut és elsősorban a brit Waitrose élelmiszerlánc üzleteiben találkozhatunk a termékeikkel. A céget 1990-ben alapította azzal a céllal, hogy kisebb nagyobb brit magánfarmokról származó, elsősorban bio-élelmiszereket értékesítsen és bár azóta a cég meglehetősen kinőtte magát, az eredeti terveknek megfelelően minden nyereségét jótékony célokra fordítja.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more