A Londontól való hivatalos távolságok mérését a város közepén található Charing Cross állomástól kezdik, mely ha a térképre tekintünk valóban úgy tűnik mintha a város közepe lenne, ám a hagyomány nem pontos mérési eredményeken alapul, sokkal inkább egy történelmi eseményhez köthető.

Ehhez több mint 700 évet kell visszautazzunk az időben, I. Edward uralkodásának idejére 1290-be. Ebben az évben az uralkodó egy fontos hivatalos utazáson vett részt fent északon Skóciában és már türelmetlenül várta, hogy felesége Eleanor is csatlakozzon hozzá. Az asszony utazása közben azonban megbetegedett, láza magasra szökött és nem sokkal Lincoln városa után egy vidéki kastélyban meg is halt. A holttestet Lincolnból visszaszállították Londonba hogy a Westminster Abbey-ben méltóképp felravatalozhassák, de az út akkoriban napokig tartott. A mélyen gyászoló I. Edward király elhatározta, hogy mind a 12 helyen ahol útközben megállt a gyászmenet, egy-egy keresztet helyeztet el emlékképpen. Ezek a következő helyeken voltak láthatók: Lincoln, Grantham, Stamford, Geddington, Hardingstone, Stony Stratford, Woburn, Dunstable, St. Albans, Waltham, Cheapside és Charing Cross.

alt
Eleanor királyné

Az eredeti kereszt a Trafalgar tér déli oldalán állt, pont ott, ahol ma I. Károly király szobra áll. Talapzatán egy emléktábla jelzi, hogy a közúti távolságokat a mai napig is ettől a ponttól mérik. Az eredetileg felállított keresztek közül már már csak három áll, Geddingtonban, Hardingstoneban és Waltham-ben.

A Charing Cross pályaudvar előtt álló kereszt csak egy másolat melyet 1863-ban készítettek, az eredeti innen néhány száz méterre volt található, bár a történészek úgy vélik, az eredeti nem volt olyan díszes, mint amely ma látható.

alt

A legújabb kori technikák alkalmazásával azonban sikerült a város pontos mértani közepét is meghatározni - az úgynevezett ’földrajzi súlypontot’ - mely a következő koordinátákon található: 51 ° 30'37.6 "N 0 ° 06'56.3" W, egy névtelen, vasból készült utcai padnál a londoni King's College előtt.