Őrségváltás Londonban

Őrségváltás Londonban

Ha Londonra gondolunk, akkor előbb utóbb eszünkbe jutnak a mindenféle királyi helyszíneken őrséget adó skarlát egyenruhát viselő, szőrkucsmás Királyi Gárda (King's Guards) tagjai. Róluk többet ide kattintva olvashatsz.

Sok városba látogatónak komoly elhatározása, hogy egy nap ellátogat a Buckingham Palotához, hogy élőben is lássa a pompásan megkomponált őrségváltást.

Gabriel Villena from Albacete, España, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Nos ha elfogadtok tőlem egy jótanácsot, akkor ezt átgondoljátok. A Buckingham Palota előtti őrségváltás formális része bent zajlik az épület kerítésén belül, azaz aki valóban látni szeretné teljes egészében, esetleg képeket avagy videófelvételt szeretne készíteni, annak ajánlott már 2-3 órával korábban megérkezni, hogy alkalma legyen jó helyet foglalni a kerítés mellett.

Ha ehhez érthető módon nincs időtök és/vagy kedvetek, akkor csak a Buckingham Palotánál az őrségváltásban résztvevő egységek be- és kivonulását tudjátok relatíve jó helyekről szabadon megnézni.

Azt hogy pontosan mikor vannak ezek a jeles események, ide kattintva tudjátok ellenőrizni, ugyanis egyrészt őrségváltás nincs minden nap, másrészt akár az extrém időjárás is közbeszólhat a ceremónia lebonyolításába akár az utolsó percekben is.

Ha inkább lemondotok a személyes részvételről akkor ezen a csatolt felvételen belenézhettek a ceremóniába:

Azonban ha mégis pompás egyenruhába öltözött katonákat szeretnétek látni relatíve testközelből, akkor a Buckingham Palace helyett ajánlom a lovasőrség őrségváltását a St. James's Park másik oldalán, a Horse Guards Parade nevű téren és a mellette álló épületben.

Ennek az őrségváltásnak is megvan a maga menetrendje, amit ide kattintva értek el, de általánosságban elmondható, hogy hétfőtől szombatig délelőtt 11.00 órakor érdemes arra járni, vasárnap 10.00 órakor valamint minden egyes délután 16.00 órakor. Persze az extrém időjárás itt is beleszólhat a tervekbe, de ez ritka.

Itt a lovasőrök gyakorlatilag néhány méterről vehetőek szemügyre, nincs semmiféle korlát mely elválasztana tőlük, a csodálatos kondícióban lévő lovakról pedig már nem is beszélve.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

cover: MaryG90, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons