Oroszlánok a londoni Temzében

Oroszlánok a londoni Temzében

Ha az ember a londoni Victoria Embankment mentén sétál, érdemes egy pillantást vetnie a folyóra, vagyis egészen pontosan a Temze medrének falára. Erre a legjobb hely a Cleopatra's Needles-nek (azaz a Kleopátra tűjének) nevezett szobornál vagy a The Royal Air Force Memorial-nál (azaz a Légierő Emlékművénél) van, ahol biztonságos, a víz fölé belógó kis erkélyek vannak kőkorlátokkal.

Ethan Doyle White, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

A falon pedig bronzba öntött oroszlánfejeket kell keresni, melyeket Timothy Butler faragott Sir Joseph Bazalgette viktoriánus szennyvízmű-programja során 1868-70-ben, amikor maga a Victoria Embankment is épült. Alapvető funkciójuk az volt, hogy más tudományos mérések híján láthatóvá tegyék ha a Temze vízszintje eléri a kritikus szintet.

Minden oroszlán szája egy kikötőgyűrűt tartalmaz, amelyet bárki használhat, ha vészhelyzetben csónakját ki kell kötnie, vagy ha valaki esetleg a vízbe esett és kapaszkodót keres, bár arra kevés a bizonyíték, hogy ezeket a gyűrűket valaha is használták volna.

A városi legenda viszont úgy tartja, hogy ezek az oroszlánok megvédik Londont az árvíztől, ugyanis ha megemelkedne a vízszint, akkor ők azonnal megisszák a felesleget.

ingawh, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Van is erre egy rövid angol mondóka, ami úgy hangzik, hogy:
When the lions drink, London will sink.
When it’s up to their manes, we’ll go down the drains.

Ez magyarul szabadfordításban kb. annyit tesz, hogy:
Ha az oroszlánok isznak, London el fog süllyedni. Ha már a sörényükig ér a víz, mind megyünk a csatornába.

Egészen a közelmúltig egyébként kivételesen ritka volt a Temze olyan magas vízszintje, hogy elérje az oroszlánfejeket, bár az 1980-as évek óta egyre gyakoribbá váltak a nagyon magas dagályok, habár ez még így is ritkaság számba megy. Azonban a Metropolitan Police egységeinél még a mai napig is érvényben van a felhívás, hogy ha az oroszlán fejek vízbe merülnek, azonnali hatállyal lezárhatják az összes közeli metrómegállót.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more