Növények melyek a brit királyi család tagjainak nevét viselik

Növények melyek a brit királyi család tagjainak nevét viselik

Bevett szokás, hogy híres, megbecsült emberekről sűrűn neveznek el újonnan felfedezett avagy frissen nemesített növényeket a világban, így nincs ez máshogyan a brit királyi családdal sem, ugyanis szinte már mindenkiről neveztek el valamilyen növényt.

A legismertebb talán a 'Queen Elizabeth' nevű rózsafajta lehet, mely egy halvány rózsaszínű, meglehetősen ellenálló, számos rekordot megdöntő gyönyörű nemesítés. Nevét természetesen a nemrégiben elhunyt uralkodóról, II. Erzsébetről kapta, nemesítője bizonyos Dr. Walter Lammerts az Egyesült Államokból, aki ezzel a növénnyel kívánta a királynő 1952-es trónra lépését még ünnepélyesebbé tenni. Ez a rózsa nyár közepétől kora őszig virágzik, tökéletes egy romantikus csokorhoz mint vágott virág, de akár sövénynek is kiváló.

Queen Elizabeth rózsa / T.Kiya from Japan, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

II. Erzsébet királynő 70 éves uralkodásának emlékére, 2022-ben jelent meg a legismertebb angol nemesítőtől, Davis Austin-től az "Elizabeth (Ausmajesty)" fantázianevű, szintén világos rózsaszín, erős, édes de friss illatú változat, amit ide kattintva meg is nézhettek avagy meg is vásárolhattok.

Egy másik feltűnően kecses rózsafajta Lady Diana-ról kapta a nevét, így lett belőle 'Princess of Wales', ami a szintén híres angol Herkness cég nemesített növénye. Ez a meseszép törékeny virág jégfehér színben pompázik, közepén egy csipetnyi sárga színnel, nemesítője 1997-ben jelent meg vele a piacon, a hercegnő halálának évében. A rózsa nyártól őszig akár kilenc virágzással is büszkélkedhet és minden rajta nyíló virágnak pontosan 25 szirma van.

Princess of Wales rózsa / Salicyna, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

A következő nagyon látványos rózsafajta a 'Princess Anne' nevet kapta, mégpedig Anna hercegnőről, aki III. Károly király testvére és II. Erzsébet leánya. Nemesítője ugyancsak az angol David Austin cég, akik 2010-ben jelentek meg vele a piacon. Érdekessége, hogy a fiatal virágok eleinte mély rózsaszínűek, csaknem vörösek, de később világos rózsaszínűvé fakulnak, melyek nagy, illatos fürtökben virágoznak.

Princess Anne rózsa / Andy Mabbett, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

III. Károly király is megihlette a növénynemesítőket, róla a 'Prince Charles' nevű clematis-t nevezték el, ugyanis tudvalévő, hogy az uralkodó szabadidejében szívesen kertészkedik. A clematis egy Új-Zélandon őshonos kúszónövény, jellemzően július és szeptember között virágzik, nemesítője a Thorncroft Clematis, szintén angol cég. Ez a gyönyörű kék klematisz lilás/világoskék színben nyílik, a közepén némi rózsaszín árnyalattal. Ahogy a virágok öregszenek, mályva/kék színűvé válnak, elveszítve rózsaszín árnyalatukat.

'Prince Charles' clematis / , CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Kevésbé látványos, ám annál érdekesebb növény a 'Queen Victoria' agave, mely egy Mexikóban őshonos húsos levelű növény, elnevezését pedig az 1837 és 1901 között uralkodó Viktória angol királynő tiszteletére kapta.

'Queen Victoria' agave / Brian Gratwicke, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Természetesen nem az agavé az egyetlen növény amit a néhai királynőről neveztek el, sőt mi több 1851-ben, amikor Viktória királynő még életben volt, egy csodálatos vizililiom is megkapta a Victoria nevet, egészen pontosan ’Victoria amazonica’ lett belőle. Virágja ananász-vajkaramella illatú és csak bizonyos beporzó rovarokat vonz, melyek azután egy teljes éjszakára a virág kelyhébe zárva maradnak, hogy alapos munkát tudjanak végezni. A beporzás után a fehér színű virág rózsaszínes-lilás árnyalatot kap, ami tovább fokozza szépségét. Ez az egyik legnagyobb tavirózsa fajta, hatalmas levelei akár három méter szélesek is lehetnek és elbírják egy kisgyermek súlyát. Érdekesség, hogy a londoni Kew Gardensben is találhatunk belőlük.

Victoria Amazonica vizililiom / Steven Lek, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

Read more