November: Lord Mayor Show Londonban

November: Lord Mayor Show Londonban

A középkorban a City számított Londonnak és megkülönböztették a közeli, bár elkülönült Westminster nevű településtől, melyből később kialakult a City of Westminster, ahol ma a Parlament is található.

Területét a köré védelmi célokból épített kőfal - a London Wall - jelölte ki, melyet még a rómaiak építettek úgy 2000 évvel ezelőtt a favázas kis településük, Londinium köré. Ebből az aprócska településből nőtt ki azután évszázadok alatt a mai London.

photo by Idegenvezetes London

Akkoriban a védelemre szükség is volt, ugyanis a stratégiai fontosságú kikötőváros - a Római Birodalom legnyugatibb csücske - Londinium védelme mindennél fontosabb volt.

A City-t tekinthetjük a mai London "óvárosának", avagy városnak a városon belül, ugyanis a köznapi értelemben vett London városától elkülönülve funkcionál, jelenleg a világ egyik legnagyobb üzleti és pénzügyi központja, de úgy is ismerik, mint a világon a leggazdagabb négyzetmérföldet, ugyanis területe mindössze kb. 2.9 km2.

A City of London városrészt a Guildhall-ban székelő, 900 éves hagyományra visszatekintő Corporation of London nevű tanács kormányozza; saját polgármestere (Lord Mayor) és többek között saját rendőrsége (City of London Police) is van, a Londoni Metropolitan Police (közkeletű nevén a Scotland Yard) hatásköre nem terjed ki a City-re.

City of London lovasrendőrei / S Pakhrin from DC, USA, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Ahhoz hogy valaki a londoni City polgármestere (Lord Mayor) lehessen, három nagyon fontos kritériumnak kell megfeleljen:
* a City of London 25 belső kerültének (ward) egyik választott képviselője (alderman) kell hogy legyen
* korábban be kellett már töltse a londoni City Sheriff pozíciót
* életkora 21 és 70 év közé kell essen

A londoni Sheriff-eket (évente két személyt) a helyi 110 kereskedelmi szövetség (Liverymen of the City) választja, ezek a kereskedelmei szövetségek pedig gyakorlatilag a középkori céhek mai megfelelői. A Sheriff-ek ugyan ma már csak névleges szerepet töltenek be de a középkorban komoly bírói felelősségük is volt.

Nos ha minden feltételnek megfelel a jelölt akkor esélye van rá, hogy megválaszthatják a londoni City polgármesterévé, azonban csak és kizárólag egyetlen évre.

A 2023. szeptember 29-én megválasztott 695. Lord Mayor neve Michael Mainelli, róla többet ide kattintva olvashatsz.

A jelenlegi Lord Mayor Show, azaz az évenkénti polgármesteri felvonulás a modern változata annak az első útnak mely a korabeli Westminsterbe vezetett. A ma használt díszes, lovak vontatta kocsi több mint 250 éves és a díszőrséget biztosító szuronyosok egyenruhája is a kezdeti időkből származik. Az utcai vigasság első említése 1215-ből való úgyhogy valóban egy meglehetősen régi szokásról van szó, alapja pedig a város ősi hatalmának és jólétének csodálatos ünnepe.

commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Lord_Mayor%27s_golden_carriage_(30638796950).jpg

A három mérföld hosszú felvonulást teljes egészében előre elpróbálni nem lehet, így sikere három fontos tényezőtől függ: a parádémester képességeitől, a rendezők leleményességétől és a percre pontos ütemterv betartásától. A Lord Mayor’s Show résztvevőinek száma meglehetősen magas, több mint 6500 fő gyalogos, 165 lovas, 20 zenekar és 35 kocsi halad végig minden évben a városon.

S Pakhrin from DC, USA, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

A pontos forgatókönyvet minden évben közzéteszik a show hivatalos honlapján, itt minden részletet meg lehet találni az évente ismétlődő eseményről.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: a City of London zászlaja
Unknown authorUnknown author, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons