Már napok óta tüzijátékok hangjától zeng a város, de mi lehet a valódi ok hogy ezidőtájt a londoniak úgy érzik hogy mindent fel kell gyújtaniuk, de legalábbis az égre lövöldözni?

alt

Hogy e furcsa hagyomány mélyére ásshassunk, először is időutazást kell tennünk, vissza egészen az 1603-as évbe, amikor is a skót származású, protestáns vallású I. Jakab angol király mint Anglia első Stuart uralkodója trónra került. Az új uralkodótól az angol katolikusok azt remélték, hogy üldöztetésük talán véget érhet és ők is megkapják a jogot hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat. Ennek a törekvésnek azonban természetesen voltak ellenzői, akik nem kisebb merényletet terveztek a király és miniszterei ellen, minthogy felrobbantsák a Westminster-palotát, mégpedig pontosan a parlament nyitónapján.

A kegyetlen terv kieszelői egy bizonyos Guy (Guido) Fawkes és társai voltak és az előkészületekkel olyan messzire jutottak, hogy az éj leple alatt 36 hordó puskaport sikerült is a Parlament pincéjébe behordaniuk - annyit, amennyivel gyakorlatilag porig rombolhatták volna az épületet, a robbanáskor megölve minden bent tartózkodót is.

alt

A terv azonban meginogni latszott, amikor Lord William Parker Monteagle bárója egy névtelen levelet kapott, benne egy figyelmeztetéssel, hogy jobban teszi ha másnap elkerüli még a Parlament épületének környékét is. Parker nem volt rest frissen szerzett információit a parlamenti őrséggel megosztani, így még a tervezett parlamenti nyitó nap hajnalán, azaz november 5-én nagyszabású kutatást rendeltek el a Westminster Palotában, átkutatva azt a pincétől a padlásig.

Ez idő alatt Fawkes az épület pincéjében elbújva már csak az alkalmas pillanatra várt hogy lángra gyújthassa a hatalmas mennyiségű lőport, ám szerencsére a palotaőrök az utolsó pillanatban felfedezték a rejtőzködő merénylőt. Fawkes-t letartóztatták, a Towerbe vitték és ott addig kínozták, míg csak fel nem adta társait akiket azután egytől egyig mind kivégeztek.

alt

Lord Parker uralkodójához való hűségéért £500 készpénz jutalomban valamint £200 értékű birtok adományban részesült a király pedig november 5-ét országos hálaadási nappá nyilvánította, melynek első nyilvános ünneplése 1606-ban zajlott.

Manapság az ország egész területén megemlékeznek a balul elsült merényletkísérletről, ilyenkor sok helyen máglyákat gyújtanak, tüzijátékokat lőnek az égre, sőt van ahol szalmából készült bábokat is dobálnak a tűzbe, mintegy megszemélyesítve Fawkest és összeesküvő barátait.