London egy óriási város, szám szerint 11 metró vonal szeli keresztül-kasul, melyek 270 állomást szolgálnak ki. A vonalak teljes hossza 402 km, a legelső 1863-ban nyílt meg, akkor Paddington (Bishop's Road) és Farringdon Street megállók között. Ez a rész most a Circle, a Hammersmith&City és a Metropolitan vonalak útjába esik.

alt

Naponta majd 5 millió embert szállít a londoni metró és legtöbben úgy suhanunk keresztül az állomásokon, hogy nincs tudomásunk a neveik mögött megbújó történelemről. Ezen most egy kicsit változtatunk. :)

alt

St. James Park
Valaha a St. James the Less nevű kórház állt ezen a területen, melyről később a park is a nevét kapta. A terület egyébként sokáig meglehetősen mocsaras volt, mígnem VIII. Henry király 1532-ben lecsapoltatta, feltöltette, bekeríttette és szarvasokkal telepíttette tele, hogy kedvenc szenvedélyének, a vadászatnak hódolhasson. 1827 és 1829 között a parkot teljes egészében újra tervezték majd nem sokkal később a nagyközönség előtt is megnyitották. A metró megállót itt 1868-ban nyitották.

alt
A St. James Palace látképe 1666 előtt

St. Paul’s
Az talán nyilvánvaló, hogy a metró megálló a nevét a közelben álló katedrálistól kölcsönözte. Több legenda szól arról hogy valaha itt egy római templom állt, de erre bizonyítékot a mai napig nem találtak. Annál inkább egy 7. századi templomra, mely az 1087-es tűzvészben sajnos teljesen elpusztult. A következő épület csak az 1666-os nagy londoni tűzvészig bírta, így a jelenlegi a harmadik katedrális amelyet a helyszínen emeltek, tervezője a korában legendás építész Sir Christopher Wren. Az építkezést 1675-ben kezdték, majd 27 évre volt szükség ahhoz, hogy a katedrálist késznek nyilvánítság.

alt

Shepherd’s Bush
Nem tudni, hogy nevét vajon a területet sokáig használó pásztorokról (shepherds) kapta, vagy inkább egy családnév után. 1635 óta van írásos nyoma mint Sheppards Bush Green, a metró pedig 1900-ban érkezett.

alt
Angol pásztor fajta

Sloane Square
London ezen részén sok olyan utcácskát találhatunk amelyet valamely jeles személy iránti tiszteletből neveztek el, ezek közé tartozik a Slone Square is melyer Sir Hans Sloane emlékének szenteltek (1660-1753), aki korában nagyra becsült orvos és botanikus volt. 1712-ben megvásárolt egy majorságot Chelsea városrészben a Cheyene családtól, majd 1749-ben személyes könyv és érdekesség gyűjteményével segített megalapítani a British Museumot. A metró megállót 1868-ban nyitották, melyet az 1940-es német légitámadások szinte teljesen tönkre is tettek, így 1951-ben felújítva újra megnyitották.

alt
Sir Hans Sloane

Southwark
Mint ahogyan neve is mutatja, a Temze déli oldalán találjuk. A római időkben folyón átívelő kőhidat építettek ide, melyet Suthriganawoerc néven emlegettek a 10. században, jelentésepedig olyasmi lehetett, ’a surrey férfiak erődje’. Rövidített neve Sodwerca lett az ó-angol nyelvből, a suth és weorc szavak összetételeként. A metró meglehetősen későn ért ide, a megállót 1999-ben nyitották.

alt

A sorozat további részeit az alábbi linkeken találod:
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 1. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 2. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 3. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 4. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 5. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 6. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 7. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 8. rész