London egy óriási város, szám szerint 11 metró vonal szeli keresztül-kasul, melyek 270 állomást szolgálnak ki. A vonalak teljes hossza 402 km, a legelső 1863-ban nyílt meg, akkor Paddington (Bishop's Road) és Farringdon Street megállók között. Ez a rész most a Circle, a Hammersmith&City és a Metropolitan vonalak útjába esik.

alt

Naponta majd 5 millió embert szállít a londoni metró és legtöbben úgy suhanunk keresztül az állomásokon, hogy nincs tudomásunk a neveik mögött megbújó történelemről. Ezen most egy kicsit változtatunk. :)

alt

Pimlico
London Pimlico városrésze egy relativ új városrész, első említése 1630-ból származik. A történet szerint nevét egy észak-londoni - hoxtoni - szórakoztató park tulajdonosáról, egy bizonyos Ben Pimlico-ról kapta. A 19. századig a város ezen területe szinte lakatlan volt, a metró megálló is viszonylag későn, 1972-ben nyílt.

alt

Putney Bridge
A Putney név valószínűleg az angol-szász Puttan személynévből ered, amelynek ó-angol jelentése kikötő. Az évszázadok alatt sokáig használták is, mint az egyik legfontosabb vizi rakodó helyszín. Az első és eredeti hidat 1729-ben építették, majd 1884-86-ban elkészítették a ma is látható kőhidat, melyet 1933-ban a megnövekedett forgalom miatt szükséges volt szélesíteni. A metró megálló 1880-ban nyílt.

alt

Queensway
Előző neve Black Line Lane volt, melyet egy sokáig az utca sarkán álló vendéglőről kapott. 1837-ben nevezték át Queensway-re (azaz a Királynő útjára), nem sokkal azután hogy Victoria királynő trónra került. Állítólag a közelben állt a lovarda ahová Victoria szívesen járt és lakhelye, a Kensington Palota is a közelben található. Eredetileg Queen’s Road néven szerepelt, de 1838-tól már Queensway néven emlegetik. A metró állomás 1900-ban nyílt.

alt
Victoria királynő 1837

Regent’s Park
Korábban Marylebone Park néven ismerték és egyike volt a London városában található számos királyi vadászparkoknak. 1812-ben hatalmas átalakításon esett át, elnevezését pedig az akkori régens hercegről kapta, aki gyakorlatilag III. George király fia volt és mert apja mentális betegségben szenvedett, régensként helyette irányította a birodalmat apja haláláig. Később belőle lett IV. George király. Ugyanebben az időben alakították ki a Regent streetet is, mintegy összekötve a parkot a regens herceg lakhelyével, amely a St. James Palota volt, a mai St. James Park egyik sarkában. Ez a park ad helyet ma a London Zoo (azaz a londoni állatkert) épület együttesének, a park maga több mint 190 hektár. A metró megállót 1906-ban nyitották.

alt

Richmond
Már a 950-es évekből is származik említése, akkoriban Shene, vagyis Shelter (azaz menedék) néven emlegették, egészen 1502-ig, amikor is VIII. Henry király az itt található de korábban kiégett kastélyt újjá építtette. Ő volt az aki először Richemount azaz Richmond néven említette a helyszínt, ugyan azon a néven mint ahogyan Yorkshire megyei grófságát is hívták.
A helyszínen először egy vasútállomást nyitottak 1846-ban, mely azóta is kiszolgálja az átmenő forgalmat.

alt

folytatása következik...

A sorozat további részeit az alábbi linkeken találod:
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 1. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 2. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 3. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 4. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 5. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 6. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 7. rész