London egy óriási város, szám szerint 11 metró vonal szeli keresztül-kasul, melyek 270 állomást szolgálnak ki. A vonalak teljes hossza 402 km, a legelső 1863-ban nyílt meg, akkor Paddington (Bishop's Road) és Farringdon Street megállók között. Ez a rész most a Circle, a Hammersmith&City és a Metropolitan vonalak útjába esik.

alt

Naponta majd 5 millió embert szállít a londoni metró és legtöbben úgy suhanunk keresztül az állomásokon, hogy nincs tudomásunk a neveik mögött megbújó történelemről. Ezen most egy kicsit változtatunk. :)

alt

Notting Hill Gate
A terület első említése 1356-ban történt Knottynghull néven, de pontos eredete homályba veszik. Talán az óangol ’cnotting’ (=csomózás) és a ’hill’ (=domb) szóból származik, de többen úgy vélik a Knottying inkább az akkoriban itt élő egyik család neve lehetett, bár 1680 körül már Noding Hill néven emlegették. A századokon keresztül itt álló városkaput 1864-ben elbontották, a mai metró megállót pedig 1868-ban nyitották meg Notting Hill Gate néven.

alt

Oval
Jelenleg itt található a híres Surrey County Cricket Club, melyet 1884-ben alapítottak és a mai metró állomás neve a pálya ovális alakja után kapta a nevét 1890-ben.

alt

Oxford Circus
Nevét egyrészt az Oxford Street-ről kapta, mely út 1682-ben az Oxford városába vezető egyetlen főút volt. 1720 körül Oxford Road néven emlegették de röviddel utána már Oxford Street néven lehet fellelni a telekkönyvekben. A kereszteződés maga eredetileg Regent Circus néven volt ismert a 19. század végéig, a metró megállót pedig 1900-ban nyitották.

alt

Paddington
Története egészen 959-ig tekint vissza, amikor még Padintune néven emlegették. A nyugati irányba tájolt megálló és annak tágabb környéke nevét az angolszász időkből kölcsönözte, valószínűleg a helyi tulajdonosáról akit talán ’Padda’ néven emlegettek akkoriban. A név megkapta a ’ton' vagy 'tun' toldalékot melynek jelentése így Padda faluja lett. Jelenleg több metró megállót is találhatunk ezen a forgalmas csomóponton, melyek egymás után nyíltak ahogyan a londoni metró rendszer fejlődött: Circle Line (1868), Hammersmith&City Line (1863), Bakerloo Line (1913).

alt

Piccadilly Circus
A Piccadilly név valószínűleg egy valamikor itt álló házról kölcsönözte nevét, melyet Pickadilly Hall-ként emlegettek és tulajdonosa egy bizonyos Robert Baker nevű tengerész volt. Pénzügyi szerencséjét azzal alapozta meg Londonban, hogy ő kezdett el először pickadilleket gyártani, azaz azokat a vastag fehér gallérokat, melyek akkoriban nagy divatnak számítottak. 1692-ben Portugal Street néven is emlegették a helyszínt Catherine of Braganza, azaz II. Charles király felesége iránti tiszteletből, de 1763-ban mégiscsak Pickadilly-re változtatták a nevét. A 19. század során alakították ki mai körre emlékeztető formáját, a metró megállót pedig 1928-ban nyitották.

alt
A pickadill nevű gallér

folytatása következik...

A sorozat további részeit az alábbi linkeken találod:
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 1. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 2. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 3. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 4. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 5. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 6. rész