London egy óriási város, szám szerint 11 metró vonal szeli keresztül-kasul, melyek 270 állomást szolgálnak ki. A vonalak teljes hossza 402 km, a legelső 1863-ban nyílt meg, akkor Paddington (Bishop's Road) és Farringdon Street megállók között. Ez a rész most a Circle, a Hammersmith&City és a Metropolitan vonalak útjába esik.

alt

Naponta majd 5 millió embert szállít a londoni metró és legtöbben úgy suhanunk keresztül az állomásokon, hogy nincs tudomásunk a neveik mögött megbújó történelemről. Ezen most egy kicsit változtatunk. :)

alt

Earl's Court
A 11. században a normannok jöttek és elfoglalták Anglia jelentős részét, sőt mi több tovább is terjeszkedtek dél felé Európában. Élt akkoriban Londonban egy arisztokrata család - bizonyos De Vere - akik nevüket egy normandiai, azaz a normannok által elfoglalt észak-franciaországi település nevéből származtatják. Ez a család a normannok elvonulása után királyi adományaként megkapta a kensingtoni majorságot ahol törvényszék (azaz court) is állt, majd a család feje Oxford grófja is lett (gróf angolul earl), innen származik a londoni kerület mai neve, Earl’s Court. A régi bírósági épület az Old Manor Yard utcácska mentén állt, habár 1886-ban végleg elbontották.
Az eredeti metró megálló 1871-ben nyitott, de egy pár évvel később teljesen kiégett, így felújítás után 1878-ban nyiották meg újra.

alt

Elephant and Castle
Erről a történetről már írtam korábban egy hosszabb bejegyzést az oldalon, a következő linken elolvashatjátok: A londoni Elephant and Castle (Elefánt és kastély) megálló - de miért van ilyen furcsa neve?

alt

Golders Green
A név Golder már 1612-ben felbukkant a környéken mint családnév, írásos bizonyítékát azonban nem találni az egyházközösség korabeli könyveiben. Úgy tűnik a név a Godere és a Godyer nevekből eredhet, Golder formája az említettek hibás formája. A Green (zöld) rész onnan eredhet, hogy Middlesex ezen része egészen a vasút megjelenéséig érintetlen, vidékies helyszín maradt. A megállót 1907-ben nyitották.

alt
Pergola a Golders Green közeli parkban

Great Portland Street
1710-ben a Maryebone majorság területe a newcastle-i herceg tulajdonába került, melyet 1734-ben tovább adott Portland 2. hercegének. Mikor a mai utcát a 18. században kialakították, annak északi része a herceg tiszteletére a Portland nevet kapta. A Great (nagy) előtag nem az utca fontosságát hivatott jelöli, hanem mint egy megkülönböztető jelzés volt, akkoriban ugyanis több kisebb utcácska is létezett hasonló névvel.
Az itt található metrómegállót 1863-ban nyitották Portland Street néven, majd 1917-ben átkeresztelték Great Portland Street-re.

alt

Hammersmith
A terület legelső említése 1294-ben történt, akkor még Hammersmyth néven, mely 1834-ig gyakorlatilag egy aprócska falvat jelölt Fulham városrészben. Magának a névnek az eredete nem teljesen világos, van aki szerint az ó-angol ’hamor’ (=hammer azaz kalapács) szóból valamint a ’smydde’ vagy ’smithy’ szóból ered mely egy valaha itt élt lakatos foglalkozású emberre emlékeztetnek. 1675 óta emlegetik a területet Hammersmith néven, a Hammersmith&City vonal metró megállóját pedig 1864-ben nyitották, majd ehhez csatlakozott 1874-ben a District Line is.

alt
Hammersmith híd

folytatása következik...

A sorozat további részeit az alábbi linkeken találod:
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 1. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 2. rész