London egy óriási város, szám szerint 11 metró vonal szeli keresztül-kasul, melyek 270 állomást szolgálnak ki. A vonalak teljes hossza 402 km, a legelső 1863-ban nyílt meg, akkor Paddington (Bishop's Road) és Farringdon Street megállók között. Ez a rész most a Circle, a Hammersmith&City és a Metropolitan vonalak útjába esik.

alt

Naponta majd 5 millió embert szállít a londoni metró és legtöbben úgy suhanunk keresztül az állomásokon, hogy nincs tudomásunk a neveik mögött megbújó történelemről. Ezen most egy kicsit változtatunk. :)

alt

Camden Town
Ez az észak-londoni kerület nagyjából 1791-re alakult ki, eredendően a St. Paul's Cathedral egyik majorja volt és házasság révén jutott Charles Pratt, Camden grófjának tulajdonába 1975-ben. A gróf haszonbérleti szerződés fejében átengedte a területet beépítésre, így akkoriban kezdték el a városrészt Camden Town-nak hívni.
1907-ben nyitották meg itt a metrómegállót, melyet eredetileg Canden Road-nak neveztek volna, de azután mégis a Camden Town mellett döntöttek.

alt
Amy Winehouse

Canary Wharf
A vízi kirakodóhely 1936-ban nyílt és a terület akkori tulajdonosa - a Fruit Lines Limited - építtetett ide egy raktárházat, ahol a Canary Islands-ról származó import áruikat tárolták, innen a név.
Az állomás 1999-ben nyilt Canary Wharf néven.

alt

Chancery Lane
Maga a Chancery Lane (azaz a Központi Törvényszék utca) az 1160-as évekből származik, a Templomos Lovagok építették, de az idők során többször is nevet cserélt, többek között volt Newstrate (New Street) is a 13. században. Később III. Henry király (1216-1272) egy épületet húzatott fel az utcán, amely a zsidók keresztány hitre térítésének központja lett, így lett az utca neve Convers Lane. Később I. Edward (1239-1307) skót származású uralkodó törvényben tiltotta meg a zsidók angol földön való tartózkodását így az intézményre sem volt többé szükség. Helyette a skót szokásokon alapuló 'Keeper of the Rolls' intézmény költözött ide, amely gyakorlatilag a korabeli központi bíróság irattára volt, így az utca neve is változott, Chancellor's Lane lett belőle. 1454-ben azonban visszakapta eredeti nevét, újra Chancery Lane lett, a metrómegállót pedig évszázadokkal később, 1900-ban nyitották itt meg.

alt

Charring Cross
A legendárium szerint azért van a Cross (kereszt) az állomás nevében, mert I. Edward (1239-1307) király 1291-ben keresztet állíttatott itt, mintegy megjelölve azt a helyszínt, ahol szeretett felesége Eleanor királynő halottas menete megpihent amint Harby városából Wesminsterbe tartott. A kereszt ma is látható az állomás előtti téren.
A valóság azonban az, hogy a Cross szócska egy 9. századi Cyrringe nevű település nevéből származik, ugyanis a cierring szó ó-angol nyelvjárásban azt jelentette hogy kanyar, fordulat, így valószínűleg inkább a Temze folyó közelben található kanyarulatára utalhat.
A Charring Cross metrómegálló az 1880-as években épült.

alt
I. Edward

Covent Garden
A terület a múltban a Wesminster Abbey szerzeteseinek tulajdonába tartozó, fallal körülvett kis kert volt, melyet 1491-ben Convent Garden néven ismertek (convent jelentése kolostor). Miután a kolostorokat feloszlatták, a terület a korona tulajdonába került, mely 1552-ben eladta azt Bedford 1. grófjának aki magánházat éppíttetett a területre. Később Bedford 4. grófja lakónegyedet alakított ki a területen. Az 1660-as évektől híres gyümölcspiac működött a területen, mely később átköltözött mai helyére, Vauxhall állomás környékére.
A metrómegálló neve azonban egy helyesírási hiba folytán nem Convent hanem Covent Garden lett, melyet 1907-ben nyitottak.

alt

folytatása következik...

A sorozat további részeit az alábbi linkeken találod:
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 1. rész