London egy óriási város, szám szerint 11 metró vonal szeli keresztül-kasul, melyek 270 állomást szolgálnak ki. A vonalak teljes hossza 402 km, a legelső 1863-ban nyílt meg, akkor Paddington (Bishop's Road) és Farringdon Street megállók között. Ez a rész most a Circle, a Hammersmith&City és a Metropolitan vonalak útjába esik.

alt

Naponta majd 5 millió embert szállít a londoni metró és legtöbben úgy suhanunk keresztül az állomásokon, hogy nincs tudomásunk a neveik mögött megbújó történelemről. Ezen most egy kicsit változtatunk. :)

alt

Tower Hill
Első említése 1343-ból származik Tourhulle néven. Az aprócska domb a Tower mellett nagyon sokág mint kivégző helyszín szerepelt, ugyanis a köztörvényes bűnözőket ezen a területen fejezték le vagy akasztották fel, óriás nézőközönség előtt. 1381 és 1745 között 125 ember veszítette itt életét. A metró megálló 1884-ben nyílt Mark Lane néven, de 1946-ban átnevezték Tower Hill-re.

alt

Vauxhall
A terület a nevét egy 1200-as években itt élő norman származású emberről, bizonyos Falkes de Breauté-ról kapta, aki az itteni majorhoz házassága révén jutott. 1279-ben Faukeshale néven emlegették mely később Fox Hall-ra változott, majd a végén Vauxhall lett belőle. A metró ide viszonylag későn, 1971-ben érkezett.

alt

Victoria
Mint annyi minden más az országban, ez az állomás is Victoria királynőről kapta a nevét természetesen. A földalatti pont 1868. december 24-én kezdett megállni ezen az állomáson.

alt

Waterloo
Az állomás a nevét az 1815-ben megvívott győztes csata emlékére kapta, történelmi feljegyzések szerint Napóleon franciaországi uralmának végét a mai Belgiumhoz tartozó Waterloo közelében lezajló csata jelentette, a császár utolsó ütközete egyértelmű vereséggel zárult. A Waterloo nevet először a közelben található híd kapta, melynek eredeti neve Strand Bridge volt. 1848-ban megnyílt a metró megálló, melyet szintén Waterloo névre kereszteltek, majd az egész környék átvette az elnevezést.

alt

Wembley Central
Első említése 825-ből származik, mint Wemba Lea. Ez esetben a Wemba egy személynév, az ó-angolban a ’leah’ pedig tisztást jelent, tehát a név olyasmit jelentett, hogy ’a tisztás ahol Wembla élt’. Ez a név lehetséges hogy egy becenév volt, vagy talán a Wemba nevű gót király nevének egyik változata. 1535-ig több formában is emlegették, innentől kezdve azonban csak Wembley-ként találjuk. A jelenlegi metró megállót 1917-től eredetileg Wembley for Sudbury néven emlegették, majd 1948-ban átkeresztelték Wembley Central-ra.

alt

A sorozat további részeit az alábbi linkeken találod:
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 1. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 2. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 3. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 4. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 5. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 6. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 7. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 8. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 9. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 10. rész