London egy óriási város, szám szerint 11 metró vonal szeli keresztül-kasul, melyek 270 állomást szolgálnak ki. A vonalak teljes hossza 402 km, a legelső 1863-ban nyílt meg, akkor Paddington (Bishop's Road) és Farringdon Street megállók között. Ez a rész most a Circle, a Hammersmith&City és a Metropolitan vonalak útjába esik.

alt

Naponta majd 5 millió embert szállít a londoni metró és legtöbben úgy suhanunk keresztül az állomásokon, hogy nincs tudomásunk a neveik mögött megbújó történelemről. Ezen most egy kicsit változtatunk. :)

alt

Perivale
London ezen kerületét sokáig Greneford néven ismerték, majd 1380 környékén már Little Greenfordként emlegették. Az 1500-as évektől azután újra nevet váltott, ekkor lett Pyryvale amely névben a ’perie’ jelentése körte fa, az ó-franciában a ’vale’ pedig a völgy. Igy együtt a név pedig azt jelentette, hogy ’a völgy a körte fákkal’. A 16. század vége felé Purevale lett belőle majd a helyesírás változásával Perivale. A metró relatív későn érkezett, 1947-ben.

alt
Sudbury Golf Club Perivale-ben

Stratford
A hely első említése még az 1177-es évből származik, erdete az ó-angol ’straet’ azaz ’street’ szócska. A ’ford’ utótag azt a korabeli átjárót jelölte, ahol a római főút Londonból Colchester irányába átszelte a Lea nevű folyó egyik ágát. A metró itt is késett kicsit, csak 1946-ban érkezett, habár vonat megálló már 1839-től üzemelt itt.

alt

Swiss Cottage
A helyszínen a korai időkben az útdíj szedő kunyhója állt, melyet később faházra cseréltek. 1803-ban itt épült a ’The Swiss Tavern’ nevű ivó, melyet hamarosan átkereszteltek ’Swiss Cottage’-re és akkoriban London legnagyobb fogadója volt. Amikor 1868-ban ide ért a vonat, az állomás szintén megkapta a ’Swiss Cottage’ nevet, ugyanúgy ahogyan később a metró megálló is.

alt

Temple
A terület egy időben a Templomos Lovagok tulajdonában állt és a helyszínen a mai napig megtalálható kerek templomuk. A történetükről és a templomról ezen a linken olvashattok egy bejegyzést: A Templomos Lovagok kerek temploma Londonban A metró megálló 1870-ben érkezett.

alt

Tottenham Court Road
I.sz. 1000 körül ’Tottenheale’ néven emlegették, mely név William de Tottenhall nevéből ered aki egy időben a terület ura volt. Valaha állt itt egy ’court’ azaz bíróság is, melyet azonban 1765-ben elbontottak hogy kialakíthassák az Euston Road-ot. A 17. században a területet tea kertté alakították és sokan jártak ide csak kedvtelésből időt tölteni a kertben. A 19. században a terület beépítésre került, majd 1900-ban a metró is megérkezett.

alt
A Tottenham Court Road az Elizabeth Line építkezésével

A sorozat további részeit az alábbi linkeken találod:
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 1. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 2. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 3. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 4. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 5. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 6. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 7. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 8. rész
Nevében a történet: honnan kapták London metró megállói a nevüket? - 9. rész