London egy óriási város, szám szerint 11 metró vonal szeli keresztül-kasul, melyek 270 állomást szolgálnak ki. A vonalak teljes hossza 402 km, a legelső 1863-ban nyílt meg, akkor Paddington (Bishop's Road) és Farringdon Street megállók között. Ez a rész most a Circle, a Hammersmith&City és a Metropolitan vonalak útjába esik.

alt

Naponta majd 5 millió embert szállít a londoni metró és legtöbben úgy suhanunk keresztül az állomásokon, hogy nincs tudomásunk a neveik mögött megbújó történelemről. Ezen most egy kicsit változtatunk. :)

alt

Aldgate
Az állomás a nevét egy korabeli városkapuról kapta, melyet még az angolszász időkben (6-10.század) használtak először, eredeti neve Aelgate volt, melynek jelentése 'mindenki előtt nyitva'. 1609-ben a kapu még mindig használatban volt, ekkor került be a City Wall - az London történelmi városközpontját védelmező - fal három másik nagy kapuja közé. A városkaput azután 1761-ben elbontották, de 1876-ban mikor a területen metró megálló nyílt, az hivatalosan is felvette az Aldgate nevet.

alt

Angel
A megálló nevét egy 1638-ból származó, itt álló fogadóról kapta. A középkorban nagyon kedvelték az Angel (angyal) elnevezést, így volt időszak amikor 23 Angel Alley (sikátor) és 30 Angel Court (udvar) is létezett Londonban. Ma a fogadó épületet üresen áll a Pentonville Road és Islington High Street sarkán, az egyetlen emlékeztető hajdanvolt fénykorára az épület mögött futó Angel Mews, azaz a valamikori istállók utcája.
Az állomás 1901-ben nyílt, majd 1992-ben teljesen átalakították, hogy ki tudja szolgálni a megnövekedett forgalmat.

alt
Az Angel Inn 1890 körül

Baker Street
Az utca maga 1799-ban nyílt meg, de névadója kiléte nem teljesen ismert. Lehetséges, hogy Sir Edward Baker of Ronston volt az, akinek ingatlanjai voltak a környéken, de az is lehet hogy inkább William Baker volt az, aki viszont az egész területet birtokolta a 18. században. Ma az utcát a híres kitalált detektív Sherlock Holmes nevével azonosítják, akinek a történet szerint a Baker Street 221b szám alatt volt az irodája.
A Metropolitan vonal megállóját 1863-ban nyiották, majd 1906-ban csatlakozott a Bakerloo vonal is.

alt

Bank
A megálló a nevét természetesen a közelben álló Bank of England épületéről kapta, melyet 1694-ban alapítottak, a skót William Paterson elképzelései alapján. A épület eredetileg a Mercers' Hall majd a Grocers' Hall termeiben működött, mígnem 1724-ben megvásárolták a Threadneedle Street-en ma is megtalálható épületet és a bank átköltözött.
Maga a Threadneedle Street első említése 1598-ból származik, akkor még Three Needle Street néven és valószínűleg a szabók címerére utalt, ugyanis abban az időszakban itt elsősorban szabóműhelyeket és textilkereskedőket találhattunk.
1898-ban nyiották meg a Waterloo&City megállót, melyet egy időben a City vagy a Mansion House néven emlegettek. Csak 1940-ban nevezték át hivatalosan Bank névre.
A Northern Line megállóját pedig 1900-ban adták át, már eredetileg is Bank néven.

alt

Borough
London ezen része még a római időkből származik, ugyanis az 5. századig az itt megalapított Londínium (azaz a mai London) volt a Római Birodalom legnyugatibb csücske. Maga a név Borough (azaz Burh) azt jelentette, hogy 'megerősített hely' bár egy másik jelentés szerint inkább a városi kerületet jelentés lehet az alap. A késő-középkorig ez volt a városban az egyetlen olyan londoni kerület, mely a történelmi városfalon kívül esett és saját képviselőt küldhetett a parlamentbe.
A metró megálló 1890-ben nyílt Borough néven.

alt

folytatása következik...