Ha a londoni Tower környékén sétálunk, szinte biztos, hogy belebotlunk az egyik ott szolgálatot teljesítő őr valamelyikébe. Igazán szolgálatkész emberek, úgyhogy merjünk bátran szóba elegyedni velük, ugyanis modern kori feladataik egyike, hogy a lehető legpontosabb információval szolgáljanak a várat illetően a turistáknak.

A legújabb, 406-os sorszámú Yeoman Warder vagy másnéven Beefeater Mr. Gary Burridge, aki 32 évet szolgált a Királyi Haditengerészetnél de most új beosztásánál fogva a Tower épületébe költözik szűk családjával.

alt

Minden Yeoman Warder a falakon belül lakik, mégpedig a Fehér Torony felső szintjein, melyek a turisták által természetesen nem látogatható terek. A korábban bortönként használt cellákat alakították át apartmanokká, de persze az eredeti stílust meghagyva, azaz például a lakások ajtajai még mindig a néhány évszázados fa börtönajtók nehéz reteszekkel ellátva. Királyi őr azonban nem lehet mindenkiből, alapfeltétel ugyanis hogy legalább 22 éves makulátlan katonai múlttal kell rendelkezzen.

alt

Gondolhatnánk romantikus életet élhetnek a falakon belül, de ez azért nem egészen így van, ugyanis szolgálati idejük szorosan be van osztva. Amellett, hogy a turistákat informálják, sok másik formális feladatuk is van, pl. minden este 10 órakor bezárni a Tower kapuit egy kb. 7 perces szertartás keretében, mely szertartás immár több mint 700 éve minden egyes nap ismétlődik. Ha kimenőjük van és 10 óra után térnének vissza a Towerben, akkor a várható időpontról értesíteniük kell a palotaőrséget, különben megeshet, hogy a falakon kívül kell éjszakázzanak.

alt

Másik fontos feladatuk a Tower hollóinak a felügyelete, a kapuőrség ellátása sőt a Parlament megnyitójának napján is ők vizsgálják át az épület alaksorát, megbizonyosodván, hogy nem készül merénylet, csak úgy mint az történt 1605-ben. Akkor sikerült egy nagyszabású robbantást megakadályozniuk, melynek emlékére rendezik meg minden év november 5-én a Bonfire Night-ot, azaz gyújtanak mindenhol örömtüzeket az országban és lőnek fel temérdek tüzijátékot.