Monument: kilátó a nagy londoni tűzvész emlékére

A tűzvész 1666. szeptember 2-án egy vasárnapon ütött ki az emlékműhöz közeli Pudding Lane egy péküzletében. A tűzben - amely három napon át tombolt - London nagy része elpusztult, jószerével csupán a kőépületek maradtak épek.

alt alt

Az emlékmű 61 méter (202 láb) magas - pontosan ennyi a távolság az oszlop és a Pudding Lane-i ház között, ahol a tűzvész idején az első lángok felcsaptak. Az oszlop belsejében 345 csigalépcsőfok vezet felfelé, 311 lépcső megtétele után az oszlop tetején található kilátó-teraszhoz érünk mely fölött egy 13 méter magas aranyozott tűzgolyó jelképezi a várost ért természeti csapást.

alt

1732 és 1842 között többen véletlen baleset következtében zuhantak le az oszlopról, míg hatan öngyilkossági szándékkal vetették magukat a mélybe, ezért az emlékművet ideiglenesen bezárták és a kilátóteraszt vaskerítéssel vették körül.

Monument hivatalos honlapja

  1. photo: ichef.bbci.co.uk

  2. photo: Eluveitiemedia4.trover.com

  3. photo: Lee W. Nelson

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!