Minden brit világítótorony parancsnoksága: a londoni Trinity House

Minden brit világítótorony parancsnoksága: a londoni Trinity House

Az Egyesült Királyság mint tudjuk egy szigetország, legutolsó számítások szerint 31 368 km hosszú tengerparttal, ha a fő szigetet körülvevő kisebb szigetek partjait is beleszámoljuk. Ha nem, akkor is 17 000 km-es hossz fölött járunk amely partszakaszokat felügyelni szükséges.

Ez a felügyelet hajózás szempontjából igen fontos, főleg az olyan sziklákkal sűrűn szabdalt partszakaszon, mint amilyen körbeveszi a brit szárazföldet is. A felügyeletetet elsősorban világítotornyok biztosítják, melyek fény (és alkalmanként hangjelzés) mellett navigálják a tengeri járműveket.

by Courtney Corlew on Unsplash

Világítótorony a brit partok mentén több mint 60 db található, ezeknek pedig szükség van egy központi irányításra, mely főhadiszállás Londonban, egészen pontosan a Tower Hill megálló közvetlen közelében található Trinity House-ban van.

Az épület műemlék, ugyanis eredetileg 1794 és 1796 között épült Samuel Wayatt tervei alapján.

A második világháború idején, egészen pontosan 1940-ben egy gyújtóbomba találta telibe a lépcsőházát, így az épület teljes egészében kiégett, mindössze az előtte lévő térre néző homlokzata maradt épen.

by Donald Giannatti on Unsplash

Az eredeti forma helyreállításához szerencsére fennmaradtak 1919-es fényképek, melyek az akkori Country Life magazinban jelentek meg, így a munkálatokat autentikus tervek szerint végezhették. Azóta még egyszer végeztek nagyobb tatarozás az épületen, ezt 1990-ben az eredeti tervekkel megegyezően hajtották végre.

Az első királyi charta 1514-ben már említi magát a Trinity House intézményét és mint ahogy akkor is, jelenleg is a hajózás biztonsága és a tengerészek jólétének a biztosítása az elsődleges feladata. Fontosnak tartják a megfelelő képzést is valamint a bármilyen oknál fogva munkaképtelen egykori tengerészek támogatását.

Különböző problémás tengeri helyszíneken bevethető speciális hajókkal is rendelkeznek, mentésekben vesznek részt valamint biztosítják a kereskedelmi hajózás biztonságát is.

Ha különleges vakációra vágytok, akkor célba vehetitek a néhány speciálisan átalakított és otthonossá tett világítótornyok egyikét, melyekről bővebb információt ide kattintva találtok.

www.trinityhouse.co.uk

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Tom Swinnen from Pexels

Read more