Erre a kérdésre az emberek többsége azonnal rávágja, hogy valószínűleg a brit nemzeti lobogó, mert mi más is lenne. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis különböző alkalmakkor különböző zászlókat használnak.

Kezdjük a sort a brit nemzeti lobogóval, melyet Union Jack néven is emlegetnek - ez a zászló akkor lobog, amikor az uralkodó nem tartózkodik a palotában.

alt

1997 előttig évszázadokon át az volt a tradíció, hogy az uralkodó távollétében bevonták a palota zászlaját, mely mindig a mindenkori uralkodó személyes lobogója volt, így a zászlórúd üresen meredezett. 1997-ben, Diana hercegnő váratlan halálakor az udvar sok és komoly kiritikát kapott azért, hogy a Buckingham Palota tetején a gyász idején nemhogy nem engedték félárbócra a zászlót, de éppen nem is volt semmi sem felvonva, mivel a királynő éppen házon kívül tartózkodott. A nagy nyomásra való tekintettel a királynő, II. Erzsébet kénytelen volt változtatni az addigi tradíción és elrendelte, hogy vonják fel a nemzeti lobogót, azt is félárbócra de csak a temetés napján.

alt

Ez a félárbócos megoldás azóta is nagyon ritka, alig néhány alkalommal eresztették félútra a zászlót az elmúlt 20 évben, legutóbb például Jo Cox Munkáspárti képviselőnő meggyilkolása idején 2016-ban.

A másik zászló melyet a Buckingham Palota tetején használnak az a királynő saját zászlaja, melyet Royal Standard néven is emlegetnek. Jelenleg ez természetesen II. Erzsébet magánzászlaja de minden előkelőségnek megvan a sajátja. 1997 előtt csak ez a zászló lobogott a palota tetején, de csak akkor, ha a koronás fő otthon tartózkodott. Félárbócra sohasem eresztették, még gyász idején sem, az egyetlen alkalom mikor másik zászlót húztak fel, az az uralkodó halálakor volt, ilyenkor ugyanis a család legkorosabb tagjának zászlaja került a rúdra, míg az utódlási ceremónia le nem zajlott vagy az új uralkodó a palotába nem érkezett.

alt

Így történt ez II.Erzsébet édesapjának halála esetén is, ő ugyanis éppen Kenyában tartózkodott, mikor VI. George király elhunyt így átmenetileg Erzsébet édesanyja, az Anyakirálynő zászlaja került felvonásra míg Erzsébet haza nem tért.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet (idegenvezeteslondon@gmail.com), beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota