Milyen zászló lobog a Buckingham Palota tetején?

Erre a kérdésre az emberek többsége azonnal rávágja, hogy valószínűleg a brit nemzeti lobogó, mert mi más is lenne. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis különböző alkalmakkor különböző zászlókat használnak.

Kezdjük a sort a brit nemzeti lobogóval, melyet Union Jack néven is emlegetnek - ez a zászló akkor lobog, amikor az uralkodó nem tartózkodik a palotában.

alt

1997 előttig évszázadokon át az volt a tradíció, hogy az uralkodó távollétében bevonták a palota zászlaját, mely mindig a mindenkori uralkodó személyes lobogója volt, így a zászlórúd üresen meredezett. 1997-ben, Diana hercegnő váratlan halálakor az udvar sok és komoly kiritikát kapott azért, hogy a Buckingham Palota tetején a gyász idején nemhogy nem engedték félárbócra a zászlót, de éppen nem is volt semmi sem felvonva, mivel a királynő éppen házon kívül tartózkodott. A nagy nyomásra való tekintettel a királynő, II. Erzsébet kénytelen volt változtatni az addigi tradíción és elrendelte, hogy vonják fel a nemzeti lobogót, azt is félárbócra de csak a temetés napján.

alt

Ez a félárbócos megoldás azóta is nagyon ritka, alig néhány alkalommal eresztették félútra a zászlót az elmúlt 20 évben, legutóbb például Jo Cox Munkáspárti képviselőnő meggyilkolása idején 2016-ban.

A másik zászló melyet a Buckingham Palota tetején használnak az a királynő saját zászlaja, melyet Royal Standard néven is emlegetnek. Jelenleg ez természetesen II. Erzsébet magánzászlaja de minden előkelőségnek megvan a sajátja. 1997 előtt csak ez a zászló lobogott a palota tetején, de csak akkor, ha a koronás fő otthon tartózkodott. Félárbócra sohasem eresztették, még gyász idején sem, az egyetlen alkalom mikor másik zászlót húztak fel, az az uralkodó halálakor volt, ilyenkor ugyanis a család legkorosabb tagjának zászlaja került a rúdra, míg az utódlási ceremónia le nem zajlott vagy az új uralkodó a palotába nem érkezett.

alt

Így történt ez II.Erzsébet édesapjának halála esetén is, ő ugyanis éppen Kenyában tartózkodott, mikor VI. George király elhunyt így átmenetileg Erzsébet édesanyja, az Anyakirálynő zászlaja került felvonásra míg Erzsébet haza nem tért.

  1. photo 1: cdn.wallpapersafari.com

  2. photo 2: 2.bp.blogspot.com

  3. photo 3: i.dailymail.co.uk

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!