Mik laknak a Temzében?

Mik laknak a Temzében?

Első gondolatunk talán az lehetne, hogy semmi sem él a folyóban, de ez persze nem igaz, sőt. Csak azért mert a folyó vize folyton zavarosnak tűnik, még nem jelenti azt, hogy nincs is benne élet. A Temze jellegzetes színét ugyanis a napjában kétszer elvonuló ár-apály jelenség adja - hiszen ami megtörténik a közeli Északi-tengeren, az bizony megtörténik Londonban a Temzén is - így a vízben folyton a le nem ülepedő hordalék kavarog.

A Temze évszázadokon a város pöcsegödreként szolgált, ide engedtek be mindenféle eredetű és állagú szennyet, de mára ez a gyakorlat természetesen gyökeresen megváltozott, mert a város szennyvizét nagyon gondos és több körös tisztítás után engedik csak vissza az élővízbe.

A utóbbi néhány tíz évben a folyó vízminőségének tudatos javításával a benne élő állatok és növények egyedszáma is rohamosan nőni kezdett, manapság nem ritka ha vidrát vagy akár csikóhalat is találnak.

Szakértők szerint hozzávetőleg 125 különböző fajta hal él a folyóban, többek között keszeg, süllő, csuka, durbincs, márna, őshonos és nem őshonos pontyok de akár küllő is akad közöttük bár az egykor elterjedt lazac mostanában már csak ritkán bukkan fel a túlhalászás miatt.

Alkalmanként a nem őshonos szivárványos pisztráng is előkerül, de azok általában csak szökevények a közeli tavakból vagy halgazdaságokból.

A folyóban nem őshonos a harcsa, 1930-ban telepítették be de úgy tűnik kedveli a környezetet mert a mai napig megtalálható, sőt alkalmanként méretük miatt a kifogott példányok címlapra is kerülnek. 2008-ban egy Brett Ridley nevű pecás fogott a folyó kingstoni szakaszán egy példányt, mely akkoriban a brit vizeken elcsípett legnagyobb harcsának számított.

Áprilisban és októberben angolnákat is láthatunk a Temzén felfelé vándorolni és bár ők egy igazán veszélyeztetett csapatnak számítanak, sokszor egészen Greenwich-ig feltornásszák magukat.

Alkalmanként azonban furcsa állatok is érkeznek a tenger felöl, így volt ez 2013-ban is amikor foltos delfineket láttak a Tower Bridge környékén vagy 2001-ben amikor egy magányos példány úszkált Wapping és Blackfriars között. 2011-ben pedig egy ritka, a Kanári-szigetek és a Földközi-tenger térségében élő csikóhalat találták Greenwich-nél, de volt már néhány fóka látogatója is a városnak, a folyóba engedett, eredetileg házi kedvencként tartott exotikus halakról már nem is beszélve.

A Temzét a horgászok is szeretik, bár azt hogy hol fogják a legjobb halakat általában titokban tartják, nehogy hirtelen túl sokan próbálkozzanak egy helyen. Az biztos, hogy nem a folyó belvárosi szakaszán, ugyanis ott tilos a pecázás.

Azok számára, akik máris a pecabotért nyúlnának, talán érdemes megjegyezni, hogy március 15 és június 15 között horgásztilalom van Anglia és Wales minden vizén, ha pedig a Temzéből engedélyezett időben halat fognának, azt inkább dobják vissza, hiszen íratlan szabály ugyan, de a folyóból a még mindig viszonylag alacsony egyedszám miatt a horgászok inkább csak sport céllal fogják ki a halakat, amiket azután visszaengednek a vízbe.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more