Ha magatok elé idézitek őfelsége II. Erzsébet királynő alakját, akkor valószínűleg nagy százalékban jelennek meg azok a képek, amelyeken diszkrét kis kézitáskájával sétál egyszerű de mégis különleges színű kosztümjében.

alt

Nos ebből az idilli képből most kiemeljük a jól ismert táskát és megnézzük miért pont ez kíséri őfelségét már évtizedek óta.

alt

Maga a királynő nem igazán nevezhető divatbolondnak, mégis minden egyes megjelenése makulátlan, kiváló ízléséről árulkodik. A már-már védjegyévé vált kis fekete táska is a rendkívül letisztult, gyártója a brit, luxus termékeket készítő Launer cég. Amikor a vállalat megalakult, elsősorban a felsőbb osztálybeli hölgyeknek készítettek nagyszerűen tervezett kézitáskákat, melyekre maga a királynő is felfigyelt.

alt

Az 1960-as években tette meg őket királyi beszállítókká, azaz kapták meg a Royal Warrant-ot, mely komoly játékossá tette őket az egyébként is nagyon versengő divatvilágban.
(Magáról a Royal Warrant-ról ezen a linken tudhatsz meg többet: Ahol a királyi család is szívesen vásárol: Royal Warrant)

Mig az idők során a legtöbb divatcég keletre tette át gyártósorait az olcsóbb munkaerő reményében, addig a Launer cég teljes egészében brit földön termel, mely megoldás furcsa módon szinte példa nélküli az iparágban.

A színes és változatos kollekciójukból II. Erzsébet nem sűrűn válogat, ő ragaszkodik a már több évtizede bevált kis fekete táskához. Nem is olyan régen történt, hogy őfelsége is tiszteletét tette a Londoni Divathéten, kezében a jellegzetes Launerrel, mire a cég webboltja soha nem látott forgalmat bonyolított, az eladások gyakorlatilag megduplázódtak.

alt

Na persze a hatalmas érdeklődés ellenére ezek a táskák még mindig inkább csak a kiváltságosoknak elérhetőek, ugyanis azt amelyet a királynő használ, a Royale fantázia nevűt £1990-ért (kb. 700 000 Ft-ért), a hozzá hasonló egyéb modelleket - melyekből szintén rendelkezik néhánnyal - pedig £1450-ért (kb. 500 000 Ft-ért) kínálják az érdeklődőknek. Az elmúlt hozzávetőleg 50 év alatt, mióta a királynő náluk vásárol, már több mint 200 db kis táskát szállítottak le neki...

alt

Persze ha a táskával valami baj lenne, a királynő is inkább először javíttatni küldi semmint azonnal újat rendelne. Hozzávetőleg évente 5 táskát rendel a cégtől, habár mostanában előfordult, hogy csak kettőre volt szüksége. Igaz ezeket általában „testre szabatja”, ugyanis sűrűn kéri hogy a fülek legyenek egy kicsit hosszabbak, így kézfogáskor nincs útban a táska, vagy a belsejét selyemmel kéri borítani a hasított bőr helyett.
Szintén fontos tényező, hogy a táska patentos legyen semmint zippzáros, ugyanis őfelsége szeret könnyen és gyorsan a dolgaihoz férni.

alt

Na és hogy mi van a táskában? Általában csak a legfontosabbak, egy kis tükör, a tárcája, néhány szem mentolos cukorka, zsebkendő, egy toll, némi apró jutalomfalat kedvenc corgi fajtájú kutyáinak, a kedvenc Clarins rúzsa, a szemüveg tokja, mely természetesen a táska színévél harmonizál, valamint vasárnaponként amikor templomba megy egy ropogósra vasalt £5-os bankjegy a perselybe.

A Clarins cég egyébként személyre szabott árnyalatot is készített az uralkodónak, csak hogy színben harmonizáljon a koronázásakor viselt palásthoz. Egyébként őfelségének megvan az a szokása, hogy vacsora után vagy akár nagyobb ceremóniák közepette is előveszi a kis tükrét és újra rúzsozza a száját.

alt

Ha azon morfondíroznátok, vajon mobiltelefont hord-e magánál, akkor a válasz nem, ugyanis úgy van vele, ha valakinek szüksége van rá, tudja hol találja. Telefont egyébként is csak ritkán használ, általában csak akkor utazik valahová és a palotától távol van hosszabb időre.

Azt nem tudni, hogy parfümöt hord-e magánál, de ha esetleg igen, akkor az valószínűleg nem lenne más mint a Floris cég egyik illata, ők ugyanis már 1730 óta beszállítói a királyi udvaroknak és 1820 óta a Royal Warrant birtokosai is.

alt

Sok esetben azonban van a táskában egy öntapadós, asztal aljára erősíthető kampó is, ugyanis a királynő ha lehet nem helyezi a táskáját a földre. Ugyanis a táska másra is alkalmas, semmint csak apró tárgyak cipelésére, az uralkodó esetében pl. arra, hogy titkos jeleket adjon vele.

Ha a királynő az asztalra helyezi a táskáját, akkor azt jelzi, hogy hozzávetőleg 5 percen belül készül elhagyni a helyszínt. Ha viszont a földre helyezi a táskát, akkor szeretne megszabadulni a társalkodó partnerétől, azt kéri, hogy a személyzet siessen a segítségére. Ugyanez a helyzet ha esetleg séta közben unja meg a partnerét, ilyenkor egy bizonyos módon teszi át a táskáját egyik oldaláról a másikra, az udvarhölgyek (igen, máig léteznek) pedig azonnal átveszik a beszélgetés fonalát míg az uralkodó kiléphet a körből.

alt

Szintén az udvarhölgyek felelőssége, hogy minden esetben legyen kéznél újabb pár harisnya, kesztyű valamint tű és cérna, ha valami baleset történne a makulátlan megjelenéssel.

Most sok mindent megudhattatok őfelsége kis fekete táskájáról, legközelebb ha feltűnnek valahol együtt, már érteni fogjátok a jeleket. :)