Ha valakinek úgy alakul a sorsa, hogy brit földön uralkodóvá válik, akkor az bizony sok kötelezettséggel jár. De mi most a kötelezettségek helyett a kiváltságaikat vegyük szemügyre, ugyanis abból is van számos.

alt

Himnusz
A mindenkori uralkodó fel van mentve a nemzeti himnusz éneklése elól, ami azért nem annyira meglepő, elvégre ez gyakorlatilag saját magáról szól.

Adózás
Az ország feje nem tartozik az adófizető állampolgárok közé, viszont saját elhatározásából megteheti hogy jövedelmének bizonyos részét befizeti a közösbe, ahogyan azt II. Elizabeth is rendszeresen megteszi.

alt

Vizi élőlények
Egy 14. századi - ám a mai napig érvényben lévő - törvény alapján a mindenkori uralkodó a tulajdonosa minden bálnának melyek a brit vizekeben úszkálnak. És hogy miért pont a bálnák? Gondoljunk csak az évszázados divatra a fűzőre... Miatta bálnák ezrei adták sziláikat hosszú időn át, mivel minden nemes hölgy tudta, hogy a bálnaszilából készült fűző a legkényelmesebb, már ha megállja helyét a kényelmes kifejezés ebben az összetételben.

alt
Victoria királynő

Csak keresztnevét használja
A brit történelemben nem a jelenlegi uralkodó az egyetlen aki Elizabeth néven szerepel, ugyanis volt már egy I. Elizabeth királynő (1533-1603) korábban, habár a jelenlegi királynő nem a rá való tiszteletből választotta uralkodói nevét. II. Elizabeth teljes neve Elizabeth Alexandra Mary, melyből az Elizabeth a saját édesanyjára utal, az Alexandra a dédnagymamájára, valamint a Mary a nagymamájára.

A Windsor családnév hivatalosan 1960-ban változott sima Windsor-ról Windsor-Mountbatten-re, ugyanis II. Elizabeth férje Phillip családneve Mountbatten, bár ez a változás kevesebbet szerepelt a sajtóban mint az amikor a németesen hangzó Saxe-Coburg Gotha családnevét V. György az I. világháború idején lecserélte az angolosabban hangzó Windsorra. Ekkor azt szerették volna elkerülni, hogy a brit királyi családot az emberek német családnevük okán összekössék a németekkel, pedig valójában ezer szállal kapcsolódnak egymáshoz a mai napig.

II. Elizabeth minden hivatalos iratát az Elizabeth R. aláírással látja el, melyből az R azt jelenti “Regina”, azaz “Királynő”. Nem szükséges azt se odatennie, hogy II. mivel jelenleg ő az egyetlen Elizabeth nevű uralkodó így ez a rövid aláírás tökéletesen megfelelő.

alt

Az útlevél kérdése
Külföldi utazásai alkalmával II. Elizabth nem használ útlevelet, ugyanis minden brit útlevelet az ő nevében adnak ki így elég furcsán hatna ha saját magának a saját nevében úti okmányt állítana ki. Másrészt minden külföldi tartózkodását az udvar szervezi így a hivatalos eljárások okán elég nyilvánvaló mikor hová utazik, nem nagyon lehet észrevétlen sehol. Hivatalos feljegyzések szerint a királynő eddig 1 032 513 mérföldet utazott, ami azt jelenti, hogy nagyjából 42-szer megkerülhtte volna a Földet a dereka körül.

alt

Jogosítványa van?
II. Elizabth még a II. világháború idején tanult meg vezetni, amikor a seregben szolgálva autószerelő tudásra is szert tett. Ezzel egyedüli a királyi családon belül. Mármint azzal, hogy nő létére katonai szolgálatot vállalt. Jogosítványa azonban mégsincs, ugyanis ugyanúgy ahogyan az útlevelet, a jogosítványt is a királynő nevében adjáki ki így saját magától saját magának még nem igényelt.

alt

Egy ember két születésnappal
Igen, a királynő egy évben kétszer ünnepli a születésnapját, ugyanis az eredeti dátum április 21-re esik, amikor a királyságban még igen barátságtalan lehet az időjárás viszont az alattvalók nagyon szívesen rendeznek utcabált az esemény alkalmából. Így történt, hogy a nem hivatalos születésnap a mindenkori második szombat júniusban mely ilyenkor komoly utcai ünneplésekbe torkollik.

alt

Számozott ruhák
A királynőnek igen nagy a ruhatára, így szükséges volt mindhez egy számot rendelni. Ezzel a rendszerrel tudják követni, hogy hol és mikor viselte az adott darabot, így elkerülhető, hogy egymás után ugyanabban a színben vagy fazonban jelenjen meg.

alt

Minden nap érkeznek a levelek
II. Erzsébet naponta 200-300 levelet kap, melyeket mind maga olvas el. Ez igen szép teljesítmény és az alattvalóival szembeni alázat magasiskolája. Ezen kívül – ha politikáról van szó – csak a nemzeti jelentőségű kérdésekkel foglalkozik, melyeket egy vörös bőröndben kap meg.

alt

Korona
Hiába veszi körbe rengeteg ember a királyi ékszereket, a koronához csak két ember érhet a monarchiában, az egyik a királyi korona őrzője, a másik pedig természetesen maga az uralkodó.

alt