A londoni metró alagutakban meleg van, ezt mindenki tudja de míg télen ez helyenként kellemes is tud lenni, nyáron valóban kínzó a hőség. A metró vonalak közül a Central Line a legforróbb, olyannyira, hogy itt a hőmérséklet nyáron (35°C) rendszeresen meghaladja az EU által előirt, élőállatok szállításakor megengedett legmagasabb hőmérsékletet is, ami 30°C.

alt

A probléma alapvetően ott kezdődik, hogy a Centre Line mélyen a föld alatt fut és a Londoni Közlekedési Vállalat (TfL) valójában sohasem fektetett be nagyobb összegeket, hogy a hőmérséklet problémáját orvosolja. A megoldás ugyanis - akármilyen furán is hangzik-, igencsak összetett, ennél fogva igen költséges is.

A város legmelegebb metróvonalai mind mélyen a föld alatt futnak (Central, Bakerloo, Piccadilly, Northern, Waterloo&City, Victoria és Jubilee vonalak) míg a többin, mely a felszínhez közelebb közlekedik (Circle, District, Hammersmith&City, Metropolitan) elviselhetőbb az időjárás.

alt
Átlagos hőmérsékletek a londoni metróban - 2013

Valójában a Central Line vonalának hűtése szinte megoldhatatlan feladatnak bizonyul a TfL számára. A 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején, amikor Londonban az első metróalagút munkálatai folytak, az komoly probémák elé állította a korabeli mérnököket. London talaja ugyanis agyagos és akkoriban az alagút körül semmilyen teret nem hagytak a munkasok, így manapság lehetetlen barmilyen külső hűtő berendezést telepíteni. Ha a metró alagútban járunk, láthatjuk, hogy az alagút fala és a rajta lévő szerelvények csak centiméterekre vannak a kocsiktól, azon túl pedig a már említett, masszív Londoni agyag réteg található.

alt
A londoni agyag

Az agyag maga kiváló hőzáró réteget képez, mely az 1900-as évek eleje óta tartó üzem alatt átmelegedett. A kezdtekkor 14°C-os hőmérsékletet mértek odalenn, amin aztán időközben sokat emelt a használt infrastruktúra, mai mérések szerint az agyag hőmérséklete 20°C és 25°C között van. Érdekes adat egyébként, hogy a hőtermelés nagy része abból származik, amikor a kocsik az állomásokon fékeznek, míg az emberek izzadása hozzávetőleg csak a probléma 2%-a.

alt

2015-ben a TfL nagy teljesítményű ventillátor rendszert épített a St Paul’s metrómegállónál, mely 16 liter/másodperc sebességgel cseréli a legevőt odalent. Ezzel el tudták érni, hogy az állomás London egyik legforróbb állomásából az egyik leghűvösebb legyen.

Ez a megoldás viszont egyelőre nem elérhető a Central Line vonalán, annak okán is, hogy a vonal a város legdrágább és legsűrűbben lakott negyedei alatt halad, ott pedig a felszínen egy szellőző-építő beruházást bajos lenne elkezdeni. Ennek okán csak kitartást tudok kívánni minden Londonban metrózónak, hűvösebb időjárást sajnos nem.