A történet elsőre úgy hangozhat mint egy városi legenda, pedig nem az, nagyon is valóságos. A Temze London Bridge-hez közeli szakaszán ringatózó HMS Belfast cirkáló (a Brit Királyi Haditengerészet Town-osztályú könnyűcirkálója), melyet manapság már múzeumhajóként rendeztek be, ágyúival valóban egy észak-londoni autópálya-pihenőre céloz. Ha a 6 inch (azaz 15.5 cm) átmérőjű ágyúiból elindítanák a 112 pounds (azaz majdnem 51 kg) súlyú lövedékeket, azok valóban egészen a kiszemelet autóálya pihenőig szállnának. Az ágyúk percenként 8 lövésre képesek azaz a pihenőhely megsemmisítése viszonylag gyorsan menne.

alt

De miért pont erre a helyszínre irányulnak az ágyúk? Valójában a helyszín pont azon a körön helyezkedik el, mely távolságot a hajó hat ágyúja még könnyedén elérhetne - ez nagyjából 18 km - de ha szükséges ez a távolság akár 23 km-re is meghosszabbítható.
A hajóért felelős Mr. Kevin Price szerint a célpont valójában bárhol is lehetett volna az ágyúk hatósugarában, ám 1971-ben mégis az autópálya melleti pihenőhely mellet döntöttek, ebben az évben kötötték ki ugyanis a hajót a Temzén és alakították azt át múzeummá. Az ágyúk valójában sohasem jelentenek majd veszélyt a célpontra, de valamerre muszáj volt őket fordítani, hát így alakult hogy a pihenőre esett a választás.

alt

A hajó többi kisebb ágyúit rendszeresen mozgatják, így azoknak nincs kifejezett célpontjuk, bár használni sem tervezik őket, ami azért megnyugtató hír. :)