Mi történik ha meghal Őfelsége a királynő, II. Erzsébet?

Mi történik ha meghal Őfelsége a királynő, II. Erzsébet?

II. Erzsébet királynő, minden britek uralkodója, a Nemzetközösség feje és az anglikán egyház vezetője minden bizonnyal nem fog örökké élni. Szerencsére egyelőre még bíztató hírek érkeznek Őfelsége állapotáról, de érdekes megvizsgálni a tényeket, hogy a szomorú esemény bekövetkeztekor mire is számíthatnak majd az alattvalók.

Jelenleg II. Erzsébet a brit birodalom leghosszabb ideje trónon ülő uralkodója, 1952-es koronázása óta 14 brit miniszterelnököt látott (2022-ben a 15. is jóváhagyásra kerül), 14 amerikai elnök váltotta egymást, míg őmaga 2022. április 21-én lett 96 éves.

Na de mi történik akkor, ha ő már nem lesz velünk?
Nos, legalább 12 napig - a halála és az állami temetése közötti időben - az ország gyakorlatilag leáll majd, mely veszteség a mély gyász mellett komoly anyagiakban is mérhető lesz. A tőzsdék és bankok valószínűleg mind bezárnak majd hosszabb-rövidebb időre, valamint a temetés napja és az új uralkodó koronázásának napja hivatalos nemzeti emlékezés és gyásznap lesz.

Lesznek persze általános intézkedések is, a BBC a gyász ideje alatt nyilván törölni fogja az összes kabarét és vígjátékot a programjából, Károly herceg uralkodóként valószínűleg nevet vált és természetesen a nemzeti himnusz is változni fog, hiszen a következő uralkodó mindenképpen férfi lesz (God save the King/Queen azaz Isten óvd a Királyt/Királynőt).

Furcsa lesz, hiszen a mai britek többsége, nem ismer olyan időket, amikor nem lett volna királynőjük.

Persze sok minden függ attól, hogy a királynő mi módon adja vissza lelkét teremtőjének. Ha esetleg előre látható lesz távozása egy hosszú betegség miatt, akkor természetesen részletes terv készül majd, mely a bejelentése után azonnal életbe is lép. A tervek elkészítése már folyamatban van, a Buckingham Palotában ezeket csak úgy emlegetik, hogy a ’Bridge’ azaz a ’Híd’.

Ebben az esetben a BBC kötelezően megszakítja majd adását, hogy az eseményről hírt adjon és bár a többi független csatornának ez nem kötelező, de ők is biztosan megteszik. Erre az esetre a BBC-nél mindenkinek készenlétben tartanak egy öltözet fekete zakót fekete nyakkendővel, hogy a mindenkori bemondó méltósággal jelenhessen meg.

Ha a királynő halála hirtelen és váratlanul ér minket vagy akár nyilvánosan - ahogyan az Diana hercegnő esetében is történt - akkor a bejelentés nyilván nem lehet formális, a hír a sajtóban azonnal szárnyra kap majd. Egy biztos, akárhogyan is történik az esemény, a Buckingham Palota alkalmazottainak javarészét azonnal hazaküldik.

A BBC, a CNN és más vezető hírcsatornák már előkészültek egy, a királynő életét méltató programcsomaggal, melyet halála esetén azonnal adásba is küldhetnek.

A zászlók természetesen mindenhol félárbócra kell ereszkedjenek és a temetés másnapján reggel 8 óráig úgy is kell maradjanak. A templomok harangjai vagy a királynő halála napján, vagy annak másnapján szinte egész nap zúgni fognak.

Külföldön, de elsősorban a volt brit gyarmatokon szintén előkészültek már a méltóságteljes megemlékezésekkel, ha a halál úgymond tervezhető lesz ezek a programok automatikusan indulnak, ha hirtelen ér minket, akkor mindenki a brit külügyre figyel majd akik levezénylik a hirtelen támadt káoszt.

Na és mire lehet számítani, mi történik a Buckingham Palotában?
Miután a személyzet nagy részét hazaküldték és a turistáktól is megszabadultak, a palotában, zárt ajtók mögött összeül egy válságstáb a mindenkori utóddal együtt, aki jelen esetben Károly herceg. Ennek a stábnak nem feladata hivatalosan uralkodóvá nyilvánítania Károly, édesanyja halála pillanatától ő ugyanis azonnal hivatalba lép ("Meghalt a király, éljen a király!').

Az utóbbi időben felreppentek olyan hírek is, hogy Károly esetleg lemondana a trónról fia William javára, de ezt hivatalosan még sehol sem erősítették meg. Ha Károly lesz az uralkodó akkor fia William megörökli címét, azaz ő lesz az új walesi herceg. Mindenesetre Károly sem fiatal már, 2022 novemberében ben már 74 éves lesz.

Akárki is lesz az, az új uralkodónak első dolga lesz hogy letegye az esküt a parlament és az anglikán egyház előtt. Károly azonban nem feltétlenül lesz King Charles, ugyanis választhat számtalan második neve közül, így lehet majd King Philip vagy akár King George is (keresztnevei sorban: Charles Philip Arthur George).

A királynő testét a Parlament épületén belüli Westminster Hall-ban fogják felravatalozni, egy rövid megemlékezés után az alattvalóknak is lesz alkalmuk leróni tiszteletüket szeretett uralkodójuk előtt. A test három napon át fekszik majd itt, a gyászoló unokáinak pedig alkalmuk lesz a hivatalos őrök helyett egy kis időre ’szolgálatba állni’, ezt nevezik a ’Hercegek Virrasztásának’.

A ravatalozás után a testet a Westminster Abbey-be ágyútalpon szállítják majd át, mely hatalmas ceremónia lesz, valószínűleg a világ szinte minden pontjáról érkeznek majd magas rangú vezetők, hogy lerójják tiszteletüket. A gyászmisét Canterbury érseke vezeti majd aki az anglikán egyház második legmagasabb rangú tagja a mindenkori uralkodó után.

Az utcákon hatalmas tömegre kell majd számítani, Diana esetében több mint 1 millió ember kísérte figyelemmel a szertartást a helyszínen, valamint 2.5 milliárd néző a televízión keresztül világszerte, ez II. Erzsébet esetében még jelentősebb szám lehet.

Hol lesz a királynő végső nyughelye?
Valószínűleg II. Erzsébet erről már rendelkezett, így szóba jöhetett a skóciai Balmoral vagy Sadringham kastélyok, melyek ősi családi birtokok annyi különbséggel, hogy ezek a kastélyok nem tartoznak a korona tulajdonába hanem maga a királynő mindkettő tulajdonosa személyesen. Legvalószínűbb azonban a Szent György kápolna Windsorban, mely helyen van Őfelsége édesapja VI. György és néhai férje Fülöp herceg is eltemetve.

A temetés után nagyjából egy éves gyász időszak következik, az új uralkodó koronázását csak ez után tarthatják meg hivatalosan, habár II. Erzsébet halála pillanatától örököse teljes jogú uralkodóvá lép elő.

A csatolt videón a BBC adásából kimentett részletet láthatjátok, amint Queen Mother azaz II. Erzsébet édesanyjának ravatalánál éppen őrségváltás történik. Az anyakirálynő 2002-ben halt meg álmában, 102 évesen.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf