Első látásra talán azt mondanánk, hogy semmi, de ez nem igaz, sőt. Csak azért mert a folyó vizének színe sötétbarna, még nem jelenti azt, hogy nincs benne élet.

Van benne, nagyon is! A utóbbi néhány tíz évben a folyó vízminőségének tudatos javításával a benne élő állatok és növények egyedszáma is rohamosan nőni kezdett, manapság nem ritka ha vidrát vagy akár csikóhalat is találnak.

alt

Szakértők szerint hozzávetőleg 125 különböző fajta hal él a folyóban, többek között keszeg, süllő, csuka, durbincs, márna, őshonos és nem őshonos pontyok de akár küllő is akad közöttük bár az egykor elterjedt lazac mostanában már csak ritkán bukkan fel a túlhalászás miatt.

Alkalmanként a nem őshonos szivárványos pisztráng is előkerül, de azok általában csak szökevények a közeli tavakból vagy halgazdaságokból.

A folyóban nem őshonos a harcsa, 1930-ban telepítették be de úgy tűnik kedveli a környezetet mert a mai napig megtalálható, sőt alkalmanként méretük miatt a kifogott példányok címlapra is kerülnek. 2008-ban egy Brett Ridley nevű pecás fogott a folyó kingstoni szakaszán egy példányt, mely akkoriban a brit vizeken elcsípett legnagyobb harcsának számított.

alt

Áprilisban és októberben angolnákat is láthatunk a Temzén felfelé vándorolni és bár ők egy igazán veszélyeztetett csapatnak számítanak, sokszor egészen Greenwich-ig feltornásszák magukat.

Alkalmanként azonban furcsa állatok is érkeznek a tenger felöl, így volt ez 2013-ban is amikor foltos delfineket láttak a Tower Bridge környékén vagy 2001-ben amikor egy magányos példány úszkált Wapping és Blackfriars között. 2011-ben pedig egy ritka, a Kanári-szigetek és a Földközi-tenger térségében élő csikóhalat találták Greenwich-nél, de volt már néhány fóka látogatója is a városnak, a folyóba engedett, eredetileg házi kedvencként tartott exotikus halakról már nem is beszélve.

alt

A Temzét a horgászok is szeretik, bár azt hogy hol fogják a legjobb halakat általában titokban tartják, nehogy hirtelen túl sokan próbálkozzanak egy helyen.

Azok számára, akik máris a pecabotért nyúlnának, talán érdemes megjegyezni, hogy március 15 és június 15 között horgásztilalom van Anglia és Wales minden vizén, ha pedig a Temzéből engedélyezett időben halat fognának, azt inkább dobják vissza, hiszen íratlan szabály ugyan, de a folyóból a még mindig viszonylag alacsony egyedszám miatt a horgászok inkább csak sport céllal fogják ki a halakat, amiket azután visszaengednek a vízbe.