Az üzletközpontot alapító Charles Henry Harrod 1834-ben nyitotta meg az East End kerületben vegyeskereskedését, amely később új helyre, a Knightsbridge városrészbe költözött. Harrod fia, Charles Digby számos épületet vásárolt meg a környéken, jelentősen változtatott az árukészleten, így az eredetileg három alkalmazottat – két asszisztenst és egy kifutófiút - foglalkoztató bolt 1880-ban már 100 dolgozóval működött.

alt

Három esztendővel később, éppen a karácsonyi ünnepeket megelőzően tűzvész tört ki, amelyben az üzletház teljesen megsemmisült, a vásárlók megrendeléseit azonban Harrod maradéktalanul teljesítette, ezáltal megalapozta a kereskedés hírnevét. A vállalkozásból hamarosan részvénytársaság jött létre, amely bankot és ingatlanközvetítőt is működtetett. A jelenlegi palotaszerű építményt Charles William Stephens tervezte, kapuit 1901-ben nyitotta meg a nagyközönség előtt. Az áruházat terrakotta cserepek és Art Nouveau ablakok díszítik.

alt

Az aranykornak átmenetileg véget vetett a második világháború, amikor is katonai egyenruhák, ejtőernyők és haditechnikai alkatrészek gyártására voltak kénytelenek átállni. A kereslet és a kínálat átalakulása következtében az egykor ugrásszerű fejlődést mutató és hihetetlen árbevételt produkáló áruház hanyatlása 1959-ig tartott. Ekkor a House of Fraser üzlethálózat felvásárolta, régi fényét egyelőre azonban nem nyerte vissza. A Harrods sikertörténete a nyolcvanas évektől folytatódott ismét, amikor a később tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő udvarlójának apja, Mohamed Al Fayed 615 millió fontért megvásárolta a cég tulajdonjogát. Al Fayed több száz millió fontos befektetéssel felújította és kibővítette az építményt, új termékeket és szolgáltatásokat vezetett be.

alt

A Harrods-ot 2010 májusában a katari uralkodó család befektetési társasága a Qatar Holdings másfél milliárd fontért felvásárolta, így a világhíres londoni luxusáruház ismét új gazdára lelt.
Mára a pazar kialakítású áruház hét emeleten, mintegy 92 ezer négyzetméteren, 330 üzletben áll a vastag pénztárcával bírók és a csupán kíváncsiságukat kielégíteni vágyó nézelődők rendelkezésére.

Harrods hivatalos honlapja