Az idő furcsa dolog, míg az Egyesült Királyságban a greenwich-i középidőt használják, addig alig néhány km-re már máshogyan számolnak. Sőt magában London városában sem telik egyformán az idő, ugyanis míg a nap Greenwichben felkel, az pl. a Szent Pál Katedrálisnál csak 23 másodperccel később történik meg. Na de akkor miért pont Londonhoz igazították az órákat országszerte, vagyis pontosabban Greenwich-hez?

alt

A Greenwich Mean Time (azaz a greenwich-i középidő) a Brit Obszervatóriumban született meg, ahol sokáig dolgoztak azon, hogy az idő mérését minél pontosabbá tegyék. A korai viktoriánus korszakban az emberek ott mérték és úgy az időt, ahol éppen voltak és erre Bristol Kukoria Tőzsdéjének homlokzatán ma is megtalálható óra a legjobb bizonyíték. Ennek az órának ugyanis a mai napig két nagymutatója van, a piros színű jelöli a greenwich-i időt míg a fekete (úgy kb. 10 perccel lemaradva) mutatja a bristoli időt, melyet precízen, a város nyugati hosszúsági körön elfoglalt helyzetéből kalkulálnak.

alt

Az időmérés egységesítése a vasút megjelenésekor vált, szükségessé, ugyanis a menetrend meglehetősen bonyolult lett amikor a járatok a kisebb nagyobb eltéréssel rendelkező városokon haladtak keresztül. Az utasok sokszor lekésték a járatokat míg néhány vonalon az irányítás egyszerűen összeomlott.

1847-ben azután a Great Western Railway véget vetett ennek az őrületnek és egy egységes "vasúti időt" vezettek be hálózatukon. A vasút ideje a greenwich-i középidőre volt beállítva, bár nem mindenki örült ennek az egységesítésnek így a problémás helyeken bevezették a két nagymutatós megoldást mint kompromisszumot.

alt

Az eltelt évek alatt azután lassacskán az egész nemzet megértette a hivatalos greenwich-i középidő használatának fontosságát, így 1880-ban törvénnyé vált a használata.