Meghalt Fülöp herceg: most mi következik?

Meghalt Fülöp herceg: most mi következik?

A brit királyi család bizonyos tagjai az átlaghoz képest igen hosszú kort megérnek, közéjük tartozik Fülöp herceg is, aki 1921-ben született és 2021. április 9-én bekövetkezett halálakor 99 éves volt.

A média mindig is nagyon szerette Fülöp nyilvános megjelenéseit, ugyanis ahol ő jelen volt ott mindig történt valami, vagy egy furcsa pillantás, egy sikamlós megjegyzés, vagy egy otromba vicc. Fülöp a szókimondó stílusáról és szarkasztikus humoráról volt híres, de nézzük meg milyen volt élete, mely egy kalandregénynek is megfelelne.

photo by Kiefer https://commons.wikimedia.org

Tisztségét tekintve ő volt az edinburgh-i herceg, azaz II. Erzsébet királynő férje (angolul king consort), családilag az uralkodó másodunokatestvére, ugyanis Fülöp dédnagymamája Victoria királynő lánya Alice nagyhercegnő, míg Erzsébet dédnagypapája Victoria fia, VII. Edward király voltak.

Philip 1921-ben született egy áram ás folyó víz nélküli házban, egy konyhai asztalon a görögországi Korfu városában. A szegényes körülmények ellenére is ő volt a görögországi Philip herceg ugyanis királyi vérvonalon született és kapcsolatban állt a német, brit, holland, orosz és dán királyi házakkal. Furcsa módon azonban sem Philip szüleiben, sem magában a hercegben vagy négy gyönyörű nővérében nem csörgedezett egyetlen csepp görög vér sem.

Fülöp édesanyja Alice (1885-1969) battenbergi hercegnő volt, akinek születésekor a windsori kastélyban jelen volt nagymamája, a már említett Alice nagyhercegnő, Victoria királynő lánya is. A kis Alice komoly hátránnyal indult az életben, ő ugyanis siket volt, de megtanult szájról olvasni több nyelven és valamelyest beszélni is angolul, németül, franciául valamint görögül is.

Windsor kastély / photo by Roman Grac on Pixabay

Fülöp édesapja Andrew (1882-1944) a görög-dán herceg volt, aki Athénban született a Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg családba. Fülöp nagypapája I. György görög király, nagymamája pedig a Romanov családból származó Olga Constantinovna voltak. Andrew herceg katonai ember volt, megtanult ugyan angolul, dánul, franciául, németül és oroszul is, de szüleivel csakis görögül értekezett.

Az I. világháborúban a görögök kinyilvánították ugyan függetlenségüket, de Andrew herceg megfontolatlanul néhány alkalommal az Egyesült Királyságba utazott, melynek az lett az eredménye, hogy kémnek vélték így az egész család Svájcba volt kénytelen menekülni. Mikor a dolgok rendeződtek, a család visszatért Görögországba, de hamarosan Andrew-t szólította kötelessége azaz a front, ugyanis kitört a görög-török háború, így édesapja lemaradt kisfia Fülöp születéséről is.

A görögök a fegyveres konfliktusban alul maradtak a törökökkel szemben, így sok másik bajtársával egyetemben, Andrew hercegre is kivégzés várt. A diplomaták azonnal a brit V. György királyhoz fordultak, hogy tegyen valamit a rokon érdekében, aki ugyan nem merte őket Londonban elszállásolni, de értük küldte a HMS Calypso nevű brit cirkálót és a családot Franciaországba vitette.

Ezen a linken egy remek kisfilmet láthattok a ma már csak roncsként magmaradt cirkálóról.

HMS Calypso / photo by Allan C. Green on https://commons.wikimedia.org

Alice hercegnő 40 éves kora után furcsán kezdett viselkedni, egyre inkább elmélyedt az ezoterika tanaiba, rendszeresen kártyát vetett, szellemekkel társalgott és kezdte elveszíteni kapcsolatát a valósággal. A család beutalta őt egy pszichiátriai kivizsgálásra, ahol paranoid skizofréniát állapítottak meg nála, majd dr. Freud javaslatára röntgen sugaras besugárzással próbálták meggyorsítani nála a menopauza bekövetkeztét, mondván "hátha az majd lenyugtatja". A beavatkozás természetesen nem járt sikerrel és 1930-ra Alice bekerült egy svájci elmegyógyintézetbe.

Ez gyakorlatilag véget is vetett Fülöp szoros családi kötelékeinek, édesapja Andrew elhagyta a családot és dél-Franciaországba ment, ahol ideje nagy részét ivással, szerencsejátékokkal és mindenféle nőkkel töltötte. Lányai már mind felnőtteknek számítottak, 16, 19, 24 és 29 évesek voltak, így nagyrészt megálltak a saját lábukon, a 9 éves Fülöp pedig Angliába került rokonokhoz, ahol leginkább különböző bentlakásos iskolákban töltötte idejét. Fülöp később egy interjúban azt vallotta, hogy családjának hányattatott sorsa nem törte meg lelkileg, számára az volt a normális, hogy szülei nincsenek jelen.

Iskolái elvégzése után Fülöp tengerésztiszti karrierjét édesanyja öccse, Louis Battenberg admirális egyengette, és bár Fülöp inkább a királyi légierőhöz akart csatlakozni, nagybátyja azzal biztatta, hogy a tengerészetnél jobb társasági kapcsolatokra tehet szert. Így végül Fülöp kijárta a Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiát, a második világháborúban pedig különböző csatahajókon szolgált.

1939-ben az akkor még csak hercegnő Erzsébet édesapjával VI. György királlyal a tengerészeti akadémián látogatást tett és találkozott másodunokatestvérével Fülöppel. A 13 éves Erzsébet azonnal beleszeretett a 18 éves tengerészkadétba és hamarosan levelezni kezdtek.

https://commons.wikimedia.org

Fülöp herceg 1946 nyarán kérte meg Erzsébet kezét édesapjától, de a hivatalos bejelentéssel vártak 1947-ig, amikor a hercegnő betöltötte a 21. évét. Azonban a királyi család több tagja is ellenezte a házasságot Fülöp herceg német származása, valamint nővéreinek náci kapcsolatai miatt, ezért Fülöp azonnal lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot is. Ekkor vette fel a németes hangzású Battenberg név helyett az angolosított Mountbatten nevet is.

Az 1947 novemberi esküvőn Fülöp három életben lévő nővére sajnos nem lehetett jelen német férjeik miatt, édesapja pedig addigra már meghalt, viszont a szanatóriumot elhagyó édesanyja ott volt a ceremónián. A hercegi pár ezután a jelenleg Károly hercegnek otthont adó Clarence House-ban telepedett le, itt született első két gyermekük is, Károly herceg és Anna hercegnő.

Fülöp herceg eleinte nehezen találta a helyét, mint ahogyan több mint száz évvel korábban Albert herceg, Viktória királynő hitvese sem. Eleinte meglehetősen nyughatatlan életet élt, a fegyelmet is nehezen tűrte, ezért 1956-57-ben négy hónapos magánutazásra indult a Britannia királyi jachton, a nemzetközösségi országokba. Nehezen tette magát túl rajta, hogy mostantól csak felesége őfelségének a férje, egészen pontosan az alattvalója.

A szerelemes királynő türelemmel és humorral sok mindent elnézett neki, az is rendben lévőnek látszott, hogy hogy férje kívánságára átköltözzenek a Buckingham Palotából a családiasabb Kensington Palotába, ám Churchill mint miniszterelnök ehhez végül nem járult hozzá.

Philip ezután joggal sérelmezte, hogy ő az egyetlen férfi az országban, akinek még a saját gyermekei sem viselhették a nevét, hisz még az a vágya sem teljesült, hogy a királyi ház felvegye a Mountbatten nevet, mivel a miniszerelnök Churchill kizárólag a Windsor-ház nevének használat engedélyezte.

Az ötvenes-hatvanas években több nővel is hírbe hozták, ami nem is csoda, ugyanis gyakran eljárt egy-egy kétes hírű bohém klubba. A pletykalapok összehozták a magyar származású Gábor Zsazsával, a királynő első unokatestvérével Alexandra kenti hercegnővel, híres sportolók feleségeivel, számtalan csinos nővel, még Jackie Kennedy-vel is, de mindegyik hölgy cáfolta a pletykák hitelét.

Gábor Zsazsa / https://commons.wikimedia.org

2017-es visszavonulásáig Fülöp igen aktív tagja volt a királyi családnak: a felesége trónra lépése utáni 65 évben összesen 22 219 hivatalos programot teljesített, 637 külföldi látogatást tett, 5500 beszédet tartott, emellett 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt. 90 éves koráig szinte panaszmentesen élt, híresen aktív volt, ezt követően azonban sokat romlott egészségi állapota, és többször kórházba is kellett szállítani ízületi- és szívpanaszai miat, majd műtétekre is sor került.

Visszavonulása után meglepő módon nem a Buckingham Palotában vagy bármely másik királyi palotában töltötte legszívesebben idejét, hanem a Sandringham kastély sarkán található Wood Farmban. A mindössze öt hálószobás, vöröstéglás bungaló berendezése meglehetősen egyszerű, kandallókkal és hétköznapi bútorokkal. Amikor Norfolkban töltötte a napjait, történelmi könyveket és életrajzokat olvasgatott, festegetett és Londonból érkező családtagokkal és barátokkal szórakozott. Élvezte, hogy akkor kelt fel amikor akart, nem mondták meg neki hová menjen, és nem követte őt a kamera.

A Wood Farmhoz tartozó érdekesség, hogy az egykoron John herceg (azaz V. György király legkisebb fiának) otthona volt. John-nál 4 éves korában, 1909-ben állapítottak meg epilepsziát, így távol a kíváncsi tekintetektől a Wood Farmban élt egészen 1919-ben bekövetkezett halálig, betegségéről pedig csak ezt követően tájékoztatták a közvéleményt.

Na és akkor lássuk, hogy előre láthatóan mi is történik most, közvetlenül Philip herceg halála után, ugyanis a búcsúztatásáról és temetéséről készített forgatókönyv (Operation Forth Bridge) már régen a fiókban van, ami bevett protokol a királyi családban.

A temetési tervek elkészítésébe még életében természetesen bevonják azt akire vonatkozik is, úgyhogy minden ami történni fog, a herceg előzetes beleegyezése mellett zajlik majd. Létezik egyébként egy hasonló protokoll a királynő számára is, annak fedőneve "Operation London Bridge".

Fülöp herceg a jelentések szerint 2021. április 9-én a reggeli órákban távozott, így a halál beállta után azonnal egyeztetések indultak Boris Johnson miniszterelnökkel, a királynővel és a palota képviselőivel arról, hogy mikor és milyen közleményt adnak ki a temetésről, gyászról, búcsúról stb...

A médiában azonnal szárnyra kapott a hír és a megjelenő méltató írások már szintén az asztalfiókokban lapultak, mert a tévéknek és rádióknak is feladata hogy ezekre a hirtelen bekövetkező eseményekre azonnal és minőségi híradásokkal reagáljanak. Bizonyos adók módosították az előre kiadott műsortervet és a vidám, szórakoztató műsorokat levették a gyász idejére.

A herceg halálának bejelentése után azonnal elkezdődött a nemzeti gyász időszaka, ami a temetés napjáig tart, tehát a zászlókat félárbócra eresztették, a parlamentben a képviselők fekete nyakkendőt viselnek, a nők pedig egy fekete karszalagot a bal karjukon. A királyi család tagjai és a palota személyzete is feketébe öltözik, a gyász idején pedig csak hivatalos ügyben szólalnak meg. Ebben az időszakban új törvény sem születik, mert azok életbe lépéséhez szükség lenne a királynő jóváhagyására. Az uralkodó személyesen nyolc napos hivatalos gyászidőszakot tart.

A kiszivárgott hírek szerint Fülöp herceg még életében rendelkezett arról, hogy bár jogosult lenne nagyszabású állami megemlékezéshez, ő inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Végső nyughelyéül a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyet jelölte meg, olyan elődök mellett mint Viktória királynő vagy az ő férje Albert herceg.

Őkirályi felsége Fülöp edinburgh-i herceg, nyugodjék békében!

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: photo by Rob van der Meijden on Pixabay

Read more