Megfizethető afternoon tea helyszínek Londonban

Megfizethető afternoon tea helyszínek Londonban

Ha Londonra gondolunk, az elsők között eszünkbe juthat a tea is, melynek kultúrája a britekkel olyan szorosan összefonódott. Furcsa, mert közel s távol nincsenek teaültetvények, de mert a világ teakereskedelméből az angolok már az 1600-as években komolyan kivették a részüket, maguk is e nemes ital bűvöletébe estek.

Ma már közel sem érkezik annyi tea a szigetre mint a kereskedelem fénykorában, amikor a világ tea készletének több mint fele az angolok kezén ment keresztül és jól kimunkált árveréseken lehetett az exotikus áruhoz hozzájutni, mégpedig London központjában.

A tea és a teázás szeretete azonban a mai napig fennmaradt, sőt mi több tovább örökítették az öt órai tea avagy más néven az afternoon tea (délutáni tea) szokását. Nagyon sok helyen a városban találhatunk afternoon tea ajánlatokat, meglehetősen változó minőségben és árfekvésben.

Na de honnan ered a délután (jellemzően 15.30 és 17.00 óra között) elfogyasztott tea szokása?
Nos egy kicsit vissza kell utazzunk az időben, mégpedig Viktória királynő uralkodásának idejére, 1840-be. Az uralkodó udvarhölgye és egyben Viktória jó barátnője egy bizonyos Anna Russell, Bedford hercegnője igen hosszúnak találta az órákat amik az ebéd és a vacsora között elteltek, így utasította a személyzetet, hogy készítsenek valami apróbb harapnivalót a társaságnak. Kérte hogy legyen benne szendvics, édes- és sós sütemény is a tea mellé, melynek szokása azután futótűzként terjedt. Ezt a délutáni teát low (azaz alacsony) tea néven is emlegetik, mert egy alacsonyabb dohányzóasztalon szolgálták azt fel.

Anna Russell, Bedford hercegnője / Anthony van Dyck, Public domain, via Wikimedia Commons

Ebben a bejegyzésben megkísérelek némi támpontot adni, hogy legyen miből válogatnotok, ha legközelebb Londonban jártok és szívesen kipróbálnátok ezt a klasszikusan angol szokást.

Csak hogy könyebb legyen eligazodni az ajánlatok között, a klasszikus délutáni tea általában a következőket tartalmazza:
* finger sandwich (azaz falatnyira vágott szendvicsek)
* apróbb édes sütemények
* scones (gyümölcspogácsa)
* lekvár (lehetőleg házi)
* clotted cream (ízletes alvadt tejszín)
* különböző minőségi teák melyek közül választhat a vendég

Emellett meglehet hogy találkoztok a következő kifejezésekkel is, érdemes velük is tisztába kerülni.

Cream tea
Ebben az esetben nem teázásról beszélünk, hanem inkább valami étkezések között bekapott kis finomságól, ami mindig scones, clotted cream és eper lekvár. Elsősorban Anglia nyugati felén, azaz Cornwall, Devon, Dorset és Sommerset megyékben ismerik ilyen néven.

Scones (gyümölcspogácsa)

High tea
Meglepő módon ez az elnevezés szintén nem magára a teázásra utal, ugyanis a britek sokszor high tea néven emlegetik a vacsorát, amit tipikusan valamikor délután 5 óra és este 7 óra között fogyasztanak. Az ország több részén, pl. Wales egyes részein, Skóciában vagy Anglia középső részén a déli étkezést emlegetik dinner (máshol vacsora) és a kora esti étkezést tea néven. A high (azaz magas) az étkezés elnevezésében arra utal, hogy sokszor a munkásosztály köreiben ezt az étkezést az étkező asztalnál vagy a pulton szervírozták, ami általában valami húsos étel, hal, tojás volt kenyérrel, alkalmaként desszerttel.

The Wolseley (160 Piccadilly, London, W1J 9EB)

1921-ben William Curtis Green angol építészt bízta meg a Wolseley Motors Limited, hogy tervezzen számukra egy tekintélyes autószalont a 160 Piccadilly cím alatt. Green gyönyörű márványoszlopokat és boltíveket tervezett velencei mintára, azonban az autók nem fogytak olyan jól, mint azt remélték így a cég 1926-ban csődbe ment. Az épület egyéb hasznosítása után azután 2003-ban megnyitott itt a The Wolesley nevű kávézó-étterem, melyet ma már világszinten jegyeznek.

A náluk elköltött klasszikus délutáni tea nem tartozik a legolcsóbb megoldások közé, az alapár személyenként £44.50.

To a Tea (14 Farringdon Street, London, EC4A 4AB)

Ezt a kis teázó-éttermet 2010-ben alapították, elsősorban a tea kedvelő közönségnek, ugyanis 50 fajta szálas tea közül választhatunk, etikusan a világ minden tájáról beszerezve. Ebédidőben frissen készített ételekkel várnak, míg délután a teák veszik át a főszerepet.

A To a Tea-ben a klasszikus délutáni tea alapára személyenként £25 mindenféle házi mini süteményekkel, szendvicsfalatkákkal de felszolgálják az elmaradhatatlan scones-t is.

Roast (The Floral Hall, Stoney Street, London SE1 1TL)

Ez az elsősorban klasszikus angol ételeket felszolgáló étterem nagyon különleges helyszínen található, gyakorlatilag a London Bridge közvetlen szomszédságában lévő Borough Market felett, a Flower Hall történelmi épületében.

A Roast étteremben a klasszikus afternoon tea személyenként £30, választási lehetőséggel a citromos vagy a csokoládés sütemények között.

Number 16 (16 Sumner Place, London, SW7 3EG)

Ez az előkelő hotel a londoni Kensington városrészben a Natural History Museum és a Victoria & Albert Museum szomszédságában az igazi klasszikus afternoon tea élményt nyújtja egy kis extra lazacos szendviccsel és a rákos koktél falatokkal a megszokott ízek mellett.

A Number 16 éttermében az afternoon tea élmény alapára £45.

The English Rose Cafe & Tea Shop (4 Lower Grosvenor Place, London SW1W 0EJ)

Ez a családi alapon működtett kis kávézó igazi oázis Westminter városrész szívében, melynek berendezése is tradícionálisan angol, arról nem is beszélve hogy a sütemények is mind házilag készülnek.

A The English Rose személyenként £25-os alapáron kínálja az élményt.

The Drawing Room at Brown's (Ground Floor, 33 Albemarle St, London W1S 4BP)

Talán ez az egyik legkülönlegesebb afternoon tea helyszín ebben a felsorolásban, a legendárium szerint még maga Viktória királynő is látogatást tett itt egy alkalommal, sőt Agatha Christie-t is megihlette a hely, melyet az ‘At Bertram’s Hotel’ című írásában jelenített meg. A hely eredeti faburkolattal, kortárs művészeti alkotásokkal, előkelő hangulattal és meglehetősen kifinomult ízléssel vár.

A Drawing Room árai azonban egy kissé borsosak, személyenként £75-ért léphettek be a történelmi szentélybe.

The Melody Restaurant (153 Hammersmith Road, London, W14 0QL)

A Melody étterem egy klasszikus, letisztult belsővel rendelkező hely, mely nevét az ország egyik legkedveltebb azonos című filmjéről, a Melody-ról kapta. Az étterem eredetileg a Szent Pál Iskola helyén épült és akkoriban a film forgatási helyszínéül választották.

A Melody étterem belsője nagyon kellemes, itt személyenként £31-ért élvezhetitek az afternoon tea luxusát.

The Teahouse Theatre (139 VAUXHALL WALKLONDON, SE11 5HL

Ezt az igen érdekes teaházat 2011 júliusában alapították, tulajdonosa egy rendező, így nem meglepő, hogy esténként a helyszín aprócska színházzá alakul. Nem a klasszikus angol eleganciájáról híres, hanem inkább rusztikusságáról és a remek tea válogatásáról.

A The Teahouse Theatre személyenként £26.50-ért kínálja az élményt.

Candella Tea Room (34 Kensington Church Street, London, W8 4HA)

Ez az elegáns kis teázó Kensington városrészben igazán színvonalas tea választékkal rendelkezik, sőt mi több a helyszínen a gyönyörűen csomagolt teáikból vásárolni is tudtok.

A Candella személyenként £24.95-ért kínálja az afternoon tea válogatását.

Sanderson (50 Berners Street, Fitzrovia, London W1T 3NG)

A Sanderson Hotel egy nagyon különleges, Mad Hatter témájú afternoon tea élményt kínál, Alice in Wonderland (Alice Csodaországban) stílusban, gyerekeknek külön gyermekmenüvel.

A Sanderson árai £55-tól indulnak, amiben alkoholos ital fogyasztás nem szerepel.

Persze ha extrém élményekre vágytok, akkor Londonban az is megvalósítható, például a város legdrágább csésze teájával, amelyről ide kattintva olvashattok többet.

A fent említett árak a 2024-es viszonyokat tükrözik, ha a bejegyzést később olvasod, meglehet hogy az árak is változtak.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more