Magyar emlék Londonban: Bartók Béla szobra

Magyar emlék Londonban: Bartók Béla szobra

London az utazni vágyók számára mindig is közkedvelt célpont volt, így nem meglepő ha  az elmúlt évszázadok alatt számos magyar egyházi és történelmi személy, valamint híresség is megfordult már itt.

Az egyik napjainkban a végleges helyére felállított magyar emlék a Varga Imre által készített Bartók Béla szobor 2011-ből, amelyet London South Kensington kerületében találtok.

VirtuallyLondonBecky, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

A szobor a Sydney Place 7-es számú ház közelében álldogál, ott ahol 1922 és 1938 között a híres magyar zeneszerző londoni tartózkodásai során lakott és ahol ma a homlokzaton elhelyezett tábla is az ő emlékét őrzi.

Spudgun67, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

A kétméteres bronz szobrot, amely felöltőben, kalapban, zsebre dugott kézzel ábrázolja a magyar zeneszerzőt, eredetileg 2004-ben leplezte le a Londoni Magyar Kulturális Központ - Blassi Intézet és a Bartók munkásságának angliai népszerűsítéséért sokat dolgozó angol-walesi komponista, Peter Warlock (1894-1930) nevét viselő társaság.

A szobrot 2009 áprilisában területrendezés és útépítés miatt a South Kensington-i önkormányzat elmozdította és a munkálatok idejére raktárba helyezte, de azóta már visszakerült a helyére.

Bartók Béla az egyik leghíresebb magyar zeneszerző, zongoraművész és népzenekutató volt. Nagyszentmiklóson született 1881. március 25-én és New York-ban hunyt el 1945. szeptember 26-án. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar, hanem az európai és az egyetemes kultúra szempontjából is kiemelkedő és jelentős.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: Bartók Béla, Public domain, via Wikimedia Commons

Read more