A mai londoni Shakespeare’s Globe színház tökéletes mása annak az egykori nyitott színháznak, mely először 1599-ben épült fel és amelyben Shakespeare dolgozott és számos nagyszerű művet írt. Az eredeti épület nem maradt fenn túl sokáig, a hatalmas faépítményt egy tűzvész pusztította el 1613 nyarán: a VIII. Henrik egyik előadása során ugyanis egy színházi kellék ágyú meghibásodott, majd minden lángra kapott. A tűzben egyetlen ember sérült meg, akinek égő nadrágját sörrel igyekeztek eloltani.

alt
alt

A második Globe Színház 1614-ben készült el, és 1642-ig üzemelt, ekkor az új puritán kormány a többi szórakozóhellyel együtt bezáratta, végül a két évig üresen álló épületet lebontották. Hamarosan mindenki megfeledkezett róla, később már azt sem lehetett pontosan megállapítani, hol állt eredetileg, mígnem 1989-ben egy építkezés során rábukkantak az alapjaira, s ezután épült meg a mai, az eredeti Globe Theatre-el teljesen megegyező színház (Shakespeare’s Globe), melyben 1997 óta rendeznek színdarabokat.

alt

alt

A Globe 1599-es nyitó darabja a Julius Caesar volt. Shakespeare leghíresebb darabjait – a Hamletet, az Othellót és a Lear királyt – e színház számára írta. A Globe eredeti méretei nem ismertek pontosan, de a formájára a korabeli rajzokból lehet következtetni. Eszerint a háromemeletes, szabadtéri amphitheátrum átmérője 30 méter hosszú lehetett, és mintegy 3000 néző fért be. Alaprajza kör, színpada az üres tér közepén helyezkedik el. Az épülete egy fedetlen, arénaszerű teret képez, ahol csak a nézők karzatai voltak fedettek.

alt

Jelenleg három intézményt foglal magában: magát a Globe Színházat profi színházi társulattal, a Globe Education-t, amely gyermekekkel ismerteti meg Shakespeare műveit, valamint a Shakespeare's Globe Exhibition-t, a kiállítást mely Shakespeare korába repíti vissza a látogatókat, megismertetve őket Shakespeare életével, a korabeli Londonnal a shakespeare-i színházzal.