Londoni városi legendák: A maharadzsa és a Rolls Royce

Londoni városi legendák: A maharadzsa és a Rolls Royce

London tele van izgalmas városi legendákkal, melyek egy része természetesen csak kitaláció, másik része félig-meddig igaz a maradék kicsinyke rész pedig valójában megtörtént.

A mai történet szerint 1920-ban az indiai Alwar maharadzsája, a mesésen gazdag uralkodó, akit Jai Singh Prabhakarnak hívtak, Londonba látogatott, és egy nap úgy döntött, hogy „inkognitóban” sétát tesz a városban, hétköznapi angol ruhákban.

Egy Rolls Royce bemutatóterem mellett elhaladva Jai ​​Singh úgy döntött, hogy bemegy és körbenéz. Betérve a Rolls Royce autók mindenféle paramétereiről és árairól kérdezgette az ott dolgozókat akik csak úgy tessék-lássék segítették, mert nem gondolták, hogy valóban komoly vevőről lehet szó.

Amikor a maharadzsa próbaútra szerette volna vinni az egyik autót betelt a pohár, a személyzet durván kitessékelte Jai-t az ajtón.

Ez a bánásmód természetesen feldühítette a maharadzsát és a szállodába visszatérve azonnal arra kérte az akkor Londonban tartózkodó indiai királyt, hogy tegyen hivatalos látogatást a Rolls Royce bemutatótermében. Amikor a küldöttség megjelent csillogó hivatalos öltözékében, a magas rangú látogatókat még vörös szőnyeg és az alkalmazottakból álló fogadóbizottság is várta.

Jai Singh ez alkalommal több mint két órát töltött a bemutatóteremben, tüzetesen megszemlélte és ki is próbálta mind a hat kiállított modellt. Végül megvásárolta az összes autót, sőt mi több ott helyben azonnal ki is fizette őket, beleértve az Indiába szállítás költségét is. Amikor visszatért hazájába, Jai Singh Prabhakar parancsot adott az újdelhi önkormányzatnak, hogy az autókat csak és kizárólag szemétgyűjtésre használják, tehát hamarosan hat vadonatúj Rolls Royce modell söpörte Új-Delhi utcáit és hordta a szemetet.

A Rolls Royce cég 1906 óta gyárt autókat de az 1920-as években vált a világ első számú autógyártójává, így azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a cég hírneve komolyan megsérült az új-delhi esemény miatt.

A történet úgy folytatódik, hogy az indiai király hamarosan táviratot kapott a Rolls Royce cégtől, amelyben elnézést kértek az alkalmazottak durva viselkedése miatt és arra kérték, hogy hagyja abba a járművek szemétszállításra való használatát, sőt mi több jószándékuk jeleként még további hat luxusautót ajándékoztak neki. Jai Singh elégedett volt a bocsánatkéréssel és teljesítette az autógyár kérését.

A történet mulatságos és egyben hihetetlen lenne, ha valóban történelmi tény lenne. Azonban - bár ez egy elég híres történet - nincs emmilyen bizonyíték arra, hogy valaha is megtörtént.

Az egyetlen magyarázat a történet kipattanására az, hogy előkerült egy olyan fénykép amely egy autót ábrázol, amelynek elején két seprű van rögzítve az utca tisztítására.

Valójában akkoriban, amikor a fénykép készült még nem volt gépesített utca seprés és ez egy praktikus módja volt annak, hogy megtisztítsák a város utcáit a különböző akadályoktól, nem csak Indiában, hanem a világ egyéb helyszínein is. A gyors és praktikus módszert a második világháború idején használták szögek és üvegek eltakarítására, mert nagyon sokszor okoztak bosszantó defektet.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: The Car Spy, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Read more