Londoni szellemház Paddington városrészben

Londoni szellemház Paddington városrészben

Londonban sok minden van ami annak néz ki ami, de mégsem az. Hogy pontosan mire is gondolok? Most éppen arra a homlokzatra ami a Paddington városrészben háznak tűnik, de mögötte csak egy szinte üres telek van...nem véletlenül.

Amikor a londoni metróhálózat első munkálatai elkezdődtek, az első nyomvonalat Paddington városrészből Farringdon városrészig tervezték. Hogy a terveket meg tudják valósítani, a környéken több házat is fel kellett vásárolni, majd lebontani, hogy az épülő alagútnak helyet biztosítsanak. Akkoriban nem metró alagutakat fúrtak, az a technológia még nem állt készen, hanem a föld felszínéről ástak le, berendezték a lenti világot majd egy tetőt építettek az alagút fölé.

Korabeli Metropolitan metróvonal / unknown, Public domain, via Wikimedia Commons

A kikerülhetetlen felvásárlást kihasználva volt persze néhány ingatlanügynök, akik irreális áron szerettek volna a lebontandó épületektől megszabadulni, ilyen volt pédául a történetünkben szereplő londoni Leinster Gardens 23-24-es szám alatt álló ingatlan is.

A korabeli vasúttársaságnak nem volt sok választási lehetősége, kénytelen volt az irreális árú épületeket is felvásárolni, itt a Leinster Gardens nevű utcában például azért, mert a metróvonal szellőztető berendezését pont ide tervezték. Ez azért is volt különösen fontos, mert az első metrók Londonban gyakorlatilag föld alatti gőzmozdonyok voltak és a föld alatt rekedt komoly mennyiségű füstöt valahogyan ki kellett a rendszerből szellőztetni.

A valódi látvány a homlokzat mögött / [Duncan] from Nottingham, UK, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Mikor az metróvonal megépítésével elkészültek, az eredetileg középosztálybeli Leinster Gardens utca látképét is helyre kellett állítani, így a telek elé, a többi környékbeli öt szintes épület látványával megegyező homlokzatot emeltek. De csak homlokzatot, melyen ugyanúgy vannak ajtók, ablakok mint a környékbeli házakon, csak éppen a homlokzat mögött egy üres telek tátong.

Persze az éles szeműeknek feltűnhet hogy az ajtón nincs levélbedobó nyílás és az ablakokon sincs függöny belülről. Ettől eltekintve ugyanolyan balusztrádos erkélyekkel, ugyanolyan elegáns neoklasszikus kinézettel, ión és korinthoszi oszlopokkal rendelkeznek mint a közeli házak az utcában.

[Duncan] from Nottingham, UK, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Volt aki egy alkalommal ki is használta, hogy az emberek nagy többségének fogalma sem volt a homlokzat történetéről, így az 1930-as években jegyeket kezdett árulni a Leinster Gardens 23-24-es szám alatt megtartandó nagyszabású bálra, míg a báli ruhában összesereglett vendégek rá nem jöttek, hogy csalás áldozatai lettek.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more