Londonban mindenki az irányítószámok alapján tájékozódik, ugyanis ha az irányítószámot tudjuk, máris világos hogy a címet a város melyik részén kell keresnünk. A 19. század elején azonban ez még nem volt így, a város rohamléptekkel növekedett, de komoly rendszerezés hiányában nehezen derült ki hogy a sok egyforma nevű utca közül melyik is az amelyikről szó van így küldemények is sokszor érkeztek rossz címre. Az utcák átnevezése helyett azonban egy új rendszer bevezetését tartották a szükséges megoldásnak, ami a mai napig is működőképesnek tűnik, ez az iránytószámok rendszere.

alt

Az újítás Sir Rowland Hill nevéhez fűződik aki 1857-ben egy 12 mérföld (azaz nagyjból 20 km-es) sugarú kört rajzolt a város központja köré, melyet azután égtájak szerint felosztott 8 részre. A város központját ezen felül még két részre osztotta, WC azaz nyugati es EC azaz keleti részre. Ez a 10 részegységes felosztás volt az első működő rendszer, gyakorlatilag csak az égtáj betűjelét kellett a címzésben feltüntetni.

alt

1866-ban korszerűsítették a megoldást és az NE (észak-kelet) beolvadt a keleti valamint két évvel később az S (dél) a dél-keleti és az észak-keleti egységekbe. A számok az irányítószámokban csak később 1917-ben jelentek meg és az egyes számot mindig a legfontosabb területi egység kerülete kapta.

Példaként nézzük meg a Westminster Abbey irányítószámát ami SW1P 3PA:
SW - területi egység
1P - az adott területi egységen belüli körzet, melynek száma a belvárostól kifelé haladva növekszik
3PA - az adott körzeten belüli szektor jelzése a posta számára