Azt bizonyára mindenki tudja, hogy hol van Londonban az Oxford Street, valószínűleg már vásárolt is valamit a ’város főutcáján’, mert ha az ember itt megfordul, akkor azt úgy illik. Na de mi az vajon amit az emberek nagy része nem tud az Oxford Street-ről? Valószínűleg sok minden, de most segítek.

Milyen hosszú az utca?
Az Oxford Street maga egy igen régi nyomvonalat követ, valójában azt a még rómaiak által kitaposott utat, melyen keresztul eljutottak Londonból - vagyis római nevén Londiniumból - Colchester városkába, akkori nevén Colonia Claudia Victricensis-be.
Jelenleg az Oxford Street 1,2 mérföld, azaz majdnem 2 kilométer hosszú, a Marble Arch és a Tottenham Court Road között mérve.

alt

A titkos földalatti Viktoriánus utcácska
Sokáig tartotta magát a szóbeszéd, hogy az Oxford Street alatt egy tökéletesen konzervált viktoriánus utcácska halad. Erre a mai napig csak egyetlen szemtanunk van, mégpedig az Oxford Street 356-360 számú ház gondnoka, aki állítja, hogy a saját szemével látta az elhagyott átjárót. Sajnos több hivatalos bejegyzés nem született az ügyben.

A szörnyű éjszaka
A második világháború alatt 1940. szeptemberében, míg a német hadsereg London városát bombázta (ez volt a Blitz hadművelet) az Oxford Street komoly károkat szenvedett. A hatalmas áruházak mint a Selfridges, a John Lewis, a Bourne és Hollingsworth valamint a Peter Robinson mind tönkrementek.

alt

A pincéből sugárzott adás
Az Oxford Street-en található Peter Robinson áruház (ami ma Topshop) alagsorát használta a BBC adásainak sugárzási helyszíneként a második világháború alatt. A Selfridges áruház pincéjében eközben az amerikai hadsereg főhadiszállását alakították ki, míg a mai John Lewis áruház pincéjében 200 fő befogadására képes óvóhelyet képeztek.

House of Fraser a legek áruháza
Az Oxford Street-en található House of Fraser több szintes áruház (korábbi nevén D H Evans) volt a legelső ilyen jellegű áruház az országban, ahol 1932-től minden egyes emeletre mozgólépcsővel juthattak fel a kedves vásárlók.

Mire utal a Tyburn Road név?
Az Oxford Street maga korábban mint Tyburn Road volt ismert, nevét pedig az alatta mai napig is folyó de időközben befedett Tyburn folyóról kapta. A Marble Arch környékén találjuk az egykori Tyburn fa emlékét, melyet valójában akasztófaként használtak, ide lógatták fel a Newgate börtön elítéltjeit.

alt

Mi köze John F. Kennedy-nek a londoni Oxford Street-hez?
A hivatalos londoni Karácsonyi szezon minden évben az Oxford Street és a Regent Street karácsonyi dekorációinak felkapcsolásával indul. A hagyomány 1954-ben indult de 1960 és 1970 között a gazdasági recesszióra való tekintettel a kivilágítás elmaradt. 1963-ban azonban a fények felkapcsolását a Dallasban, merényletben elhunyt amerikai elnök John F. Kennedy tiszteletére halasztották egy kicsit későbbre.