Egy-egy rémísztő kísértet törtenetet hallva, szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg léteznek-e ezek a túlvilági lények. Míg egyes tudósok állítják, hogy nincs semmilyen bizonyíték rá, mások - elsősorban azok akik tapasztaltak jelenéseket – viszont biztosak benne, hogy igenis vannak szellemek.

www.bustle.com

Az Tower of London Európa egyik legrégebbi várkastélya, hiszen építését az 1070-es években rendelte el az uralkodó, Hódító Vilmos. Az évszázadok során egyre több épületrészt építettek hozzá, mígnem a 13. században elnyerte végső formáját. A kastély sokféle funkciót ellátott az évszázadok folyamán, de végül börtönként vonult be a köztudatba és vált hírhedtté.

littlepassports.com

A Tower falai rengeteg szenvedésnek voltak tanúi, hiszen számos rabot tartottak itt fogva finoman szólva sem kellemes körülmények között. Az alsóbb osztályokból származó bűnözőket rendszerint nyilvánosan végezték ki a város erre kijelölt pontjain, a nemeseken azonban - különösen a nőkön - a Tower falain belül, a nyilvánosság kizárásával hajtották végre az ítéletet, ami rendszerint lefejezés volt, ám előfordult akasztás sőt felnégyelés is.

list.co.uk

Az sem volt ritka, hogy koholt vád alapján hoztak ítéletet. A legismertebb ilyen eset VIII. Henrik második feleségéé Boleyn Annáé, akitől férje olyan módon szabadult meg, hogy házasságtöréssel, felségsértéssel és vérfertőzéssel vádolta meg és lefejeztette. A turisták szerint gyakran feltűnik Anna szelleme a kastélyban, aki levágott fejét a hóna alatt tartva sétálgat egykori vesztőhelye környékén, ugyanazt a ruhát viselve, amit kivégzése napján is.

Boleyn Anna // hevercastle.co.uk

Az itt fogvatartott és kivégzett rabok gyötrelme, félelme és fájdalma mélyen beszívódott a falakba, ezzel magyarázható talán, hogy kevesen tudnak jó érzéssel végigsétálni az ódon épületen és akkor még nem is beszéltünk a hátborzongató jelenésekről.

A legrégebbi feljegyzett kísértet történet a 13. század közepéről származik, amit a két toronyrész közötti falat építő munkások beszéltek el. Történt, hogy megjelent előttük az egykori canterburyi érsek, Thomas Becket dühös szelleme és keresztjével lerombolta a frissen felhúzott falat. Az eset érdekessége, hogy az érseket nem is a Towerben végezték ki, hanem a Canterburyi székesegyház oltára előtt gyilkolták meg a II. Henrik által felbujtott nemesek.

Thomas Becket  // nytimes.com

Úgy tűnik egy börtönben raboskodó férfi, Sir Walter Raleigh sem tud elszakadni egykori szenvedései színhelyétől a Véres toronytól, ahol több mint tíz évet töltött kivégzése előtt. A szerencsétlen úriember kétszer is megjárta a Towert, először I. Erzsébet záratta börtönbe ugyanis sokáig a királynő kegyence és minden bizonnyal a szeretője is volt.

Viszonyuk akkor mérgesedett el, amikor Sir Walter a királynő engedélye nélkül feleségül vette annak egyik udvarhölgyét. Erzsébet végül megbocsátott és kegyeibe is visszafogadta a férfit, ám a királynő halála után utódja, I. Jakab igyekezett megszabadulni az egykori bizalmasoktól, így Sir Walterra ismét börtön, majd kivégzés várt. Szelleme azóta sem lelt békét, időnként feltűnik a Tower falai között.

Sir Walter Raleigh // thoughtco.com

A Véres Toronyhoz kötődik egy másik megrendítő esemény is: III. Richárd ide záratta be két fiatal unokaöccsét, akiket később meg is gyilkoltatott. A toronyban mai napig sokan látni vélik a két gyerek körvonalait, de magáról a történelmi eseményről itt is olvashatsz bővebben: Elveszett hercegek: az 500 éves rejtély

independent.co.uk

A Tower legrémisztőbb része azonban kétségtelenül a Sótorony, ahova még a mai személyzet tagjai sem szívesen merészkednek, mióta egyiküket megfojtva találták ott és az eset körülményeire máig nem derült fény. Jellemző módon a kutyák is kerülik azt a helyet, ami valljuk be több mint érdekes.

neweuropetours.eu

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota