Híres szellemtörténetek: Tower of London

Híres szellemtörténetek: Tower of London

Egy-egy rémisztő kísértet törtenetet hallva, szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg léteznek-e ezek a túlvilági lények. Míg egyes tudósok állítják, hogy nincs semmilyen bizonyíték rá, mások - elsősorban azok akik tapasztaltak jelenéseket – viszont biztosak benne, hogy igenis vannak szellemek.

photo by Pedro Figueras from Pixabay 

Az Tower of London Európa egyik legrégebbi várkastélya, hiszen építését az 1070-es években rendelte el az uralkodó, Hódító Vilmos. Az évszázadok során egyre több épületrészt építettek hozzá, mígnem a 13. században elnyerte végső formáját. A kastély sokféle funkciót ellátott az évszázadok folyamán, de végül börtönként vonult be a köztudatba és vált hírhedtté.

A Tower falai rengeteg szenvedésnek voltak tanúi, hiszen számos rabot tartottak itt fogva finoman szólva sem kellemes körülmények között. Az alsóbb osztályokból származó bűnözőket rendszerint nyilvánosan végezték ki a város erre kijelölt pontjain, a nemeseken azonban - különösen a nőkön - a Tower falain belül, a nyilvánosság kizárásával hajtották végre az ítéletet, ami rendszerint lefejezés volt, ám előfordult akasztás sőt felnégyelés is.

photo by Markus Spiske on Pexels

Az sem volt ritka, hogy koholt vád alapján hoztak ítéletet. A legismertebb ilyen eset VIII. Henrik második feleségéé Boleyn Annáé, akitől férje olyan módon szabadult meg, hogy házasságtöréssel, felségsértéssel és vérfertőzéssel vádolta meg és lefejeztette. A turisták szerint gyakran feltűnik Anna szelleme a kastélyban, aki levágott fejét a hóna alatt tartva sétálgat egykori vesztőhelye környékén, ugyanazt a ruhát viselve, amit kivégzése napján is.

photo by Jonathan Borba from Pexels

Az itt fogvatartott és kivégzett rabok gyötrelme, félelme és fájdalma mélyen beszívódott a falakba, ezzel magyarázható talán, hogy kevesen tudnak jó érzéssel végigsétálni az ódon épületen és akkor még nem is beszéltünk a hátborzongató jelenésekről.

A legrégebbi feljegyzett kísértet történet a 13. század közepéről származik, amit a két toronyrész közötti falat építő munkások beszéltek el. Történt, hogy megjelent előttük az egykori canterburyi érsek, Thomas Becket dühös szelleme és keresztjével lerombolta a frissen felhúzott falat. Az eset érdekessége, hogy az érseket nem is a Towerben végezték ki, hanem a Canterburyi székesegyház oltára előtt gyilkolták meg a II. Henrik által felbujtott nemesek.

photo by congerdesign from Pixabay 

Úgy tűnik egy börtönben raboskodó férfi, Sir Walter Raleigh sem tud elszakadni egykori szenvedései színhelyétől a Véres toronytól, ahol több mint tíz évet töltött kivégzése előtt. A szerencsétlen úriember kétszer is megjárta a Towert, először I. Erzsébet záratta börtönbe ugyanis sokáig a királynő kegyence és minden bizonnyal a szeretője is volt.

Viszonyuk akkor mérgesedett el, amikor Sir Walter a királynő engedélye nélkül feleségül vette annak egyik udvarhölgyét. Erzsébet végül megbocsátott és kegyeibe is visszafogadta a férfit, ám a királynő halála után utódja, I. Jakab igyekezett megszabadulni az egykori bizalmasoktól, így Sir Walterra ismét börtön, majd kivégzés várt. Szelleme azóta sem lelt békét, időnként feltűnik a Tower falai között.

photo by Pezibear from Pixabay 

A Véres Toronyhoz kötődik egy másik megrendítő esemény is: III. Richárd ide záratta be két fiatal unokaöccsét, akiket később meg is gyilkoltatott. A toronyban mai napig sokan látni vélik a két gyerek körvonalait.

photo by Jimmy Chan from Pexels

A Tower legrémisztőbb része azonban kétségtelenül a Sótorony, ahova még a mai személyzet tagjai sem szívesen merészkednek, mióta egyiküket megfojtva találták ott és az eset körülményeire máig nem derült fény. Jellemző módon a kutyák is kerülik azt a helyet, ami valljuk be több mint érdekes.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: photo by Devanath from Pixabay

Read more