Elizabeth Line: London legújabb közlekedési fejlesztése

Elizabeth Line: London legújabb közlekedési fejlesztése

London jelenleg (2022 május) 11 metróvonallal, kétféle föld feletti városi vasútvonallal (Overground és DLR) és egy dél-londoni villamosvonallal büszkélkedhet.

A városi közlekedés azonban hamarosan gyökeresen átalakulhat, ugyanis hamarosan - egészen pontosan 2022. május 24-én kedden - megnyílik a régen várt, vadonat új Elizabeth Line városi vasútvonal első szakasza is.

A teljes vonal pontos térképét ide kattintva érhetitek.

https://content.tfl.gov.uk/elizabeth-line-car-line-diagram-may-2022.pdf

Ahogy a térképen is látszik, a város négy távolabbi csücskét köti össze a hamarosan átadásra kerülő Elizabeth Line, amire égető szükség is volt, ugyanis Londonban óriások a távolságok és a menetidő csökkentése elsődleges szempont.

Aki valamelyest ismeri Londont, az már ránézésre is láthatja, hogy az új vonalon kevesebb megállóval, de jóval nagyobb távolságokat sokkal gyorsabban lehet majd bejárni ezen az új útvonalon.

A teljes vonal megnyitását 3 szakaszban tervezik.

* 1. szakasz (2022. május 24.)
Paddington és Abbey Wood között a vonatok 5 percenként indulnak hétfőtől-szombatig, azonban vasárnap egyelőre még a finomhangoláshoz szükséges munkálatoknak van fenntartva, tehát a vonat ekkor nem közlekedik. Nagy valószínűséggel a teljes teszt időszak 2022. augusztusára lezárul.
Egyéb irányokból egyelőre Liverpool Street Station-nél és Paddington állomásnál kell átszállni.

* 2. szakasz (2022. augusztus)
Megszünnek az átszállások, az Elizabeth Line végpontjai könnyedén elérhetőek lesznek bármelik irányból, de időleges lezárásokra a tesztelések miatt még számíthatunk.

* 3 szakasz (2023. május)
A vonal technikailag teljesen elkészül, tesztelés után beállnak a menetrendek és a teljes vonal minden szakaszon zavartalanul üzemel. Paddington és Whitechapel állomások között a tervek szerint óránként 24 vonat üzemel majd a legforgalmasabb időszakokban.

A hatalmas beruházás során 41 új vagy már meglévő állomást alakítottak ki vagy át hogy az Elizabeth Line forgalmát fogdni tudják. A vonalon a flotta 70 speciálisan kialakított Class 345 jelű vonattal közlekedik majd, amelyet a Bombardier Transportation (mai nevén Alstom) Angliában, Derby megyében gyártott le.

Az Elizabeth Line a nevét természetesen Őfelsége a királynő után kapta, akinek emlékét az elkövetkezendő időkben az utókornak őrizni fogja.

2022. május 17-én az idén 96 éves uralkodó egy meglepetésszerű gyors látogatással a Paddington állomáson jelképesen már meg is nyitotta a vonalat.

A gigantikus beruházás immár a végéhez közeledik, a lenti kisfilmben megtekinthetitek hogyan is épült mindez Londonban és mi az ami miatt a teljes technológiai átadás még egy évet várat majd magára.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Read more