London tömegközlekedésének legszebb buszos útvonalai

London tömegközlekedésének legszebb buszos útvonalai

Ha az ember Londonba látogat akkor taxizás helyett mindenképpen érdemes a város tömegközlekedését igénybe venni. Nemcsak jóval olcsóbb mint a taxi, de egyes buszok olyan gyönyörű útvonalakon tekeregnek, ami maga felér egy városnézéssel.

Ebben a bejegyzésben ezeket a kiemelt útvonalakat tekintjük át, aki pedig ügyes, az egy igazi városnéző túrát is összeállíthat magának.

Busz 9 - Aldwych városrész és Hammersmith városrész között

A 9-es járat az egyik legrégebbi buszjárat Londonban és áthalad a város néhány tehetősebb környékén is. Az útvonal Aldwych-nél kezdődik, közel a Somerset House kulturális központhoz, és a Strand nevű széles úton halad a Trafalgar Square-ig. Ezután a Piccadilly Circus felé tart, majd elhalad a Buckingham Palotához közeli Green Park és a világhírű Ritz Hotel mellett is.

Ezután az útvonal Knightsbridge-en keresztül folytatódik, ahol a Harrods luxus áruház található, majd következik a Royal Albert Hall és a Kensington Gardens ahol maga a Kensington Palota is áll.

Egy kanyar után máris a Kensington High Street-en vagyunk; London egyik legnépszerűbb bevásárló utcájában ami valójában egy csendesebb alternatívája az Oxford Streetnek.

Röviddel azelőtt, hogy Hammersmith-ben véget ér az útvonal, még elhalad a gyönyörű Holland Park mellett amely ugyan a Hyde Parknál eldugottabb, de legalább annyira kellemes helyszín, van itt japánkert, teniszpályák és még néhány páva is sétálgat szabadon.

Busz 11 - Fulham városrész és Liverpool Street állomás között

A 11-es útvonal a fényűző chelsea-i King's Roadon és Belgravia városrész elegáns utcáin halad, majd a Westminser városrészbe érve gyors egymásutánban elhagyja a Westminster Cathedral (katolikus templom), a Westminster Abbey, és a Parlament épületét is. A Parlament épülete mellett található a Big Ben is, aminek valójában nem is ez a neve.

Bekanyarodva a Whitehall nevezetű széles útra (ami egyébként maga a kormányzati negyed), a busz ablakából látni a lovasőrséget majd a Trafalgar Square-re kanyarodva a busz a történelmi Strand nevű széles út mentén halad tovább, elhaladva a Royal Court of Justice épülete előtt majd lekanyarodva a Fleet Street-re ami a londoni City középkori központjának is tekinthető.

Ezután következik a csodálatos St. Paul's Cathedral majd a történelmi Royal Exchange (a korabeli tőzsde) és a Bank of England épülete (ez a világ második legrégebbi központi bankja) valamint a Mansion House is, ami a City of London mindenkori polgármesterének a hivatalos otthona.

A buszozás a Liverpool Street állomáson ér véget, ahonnan egy rövid sétára található a Spitalfields piac, a híres Brick Lane és a divatos Shoreditch városrész is amelyek mindegyike nyüzsgő kávézókkal, street art-okkal és street food ételekkel van tele.

Busz 24 - Pimlico városrész és Hampstead Heath városrész között

A 24-es buszra Victoria állomás környékén érdemes felszállni, ahonnan az útját a Westminster Cathedral (katolikus templom) és a Westminster Abbey mellett halad el. A busz ezután lekanyarodik a Whitehall nevű széles útra, ami a kormányzati negyed központja, és elhalad a Downing Street 10-es szám mellet (a mindenkori miniszterelnök otthona), mielőtt elérné London egyik leghíresebb részét, a nyüzsgő Trafalgar Square-t.

A busz ezután London történelmi színházi negyedének peremén halad tovább, elhaladva a híres zeneboltjairól Tin Pan Alley néven ismert Denmark Street mellett.

A busz ezután tovább halad Camden Town irányába, amely híres zenei életéről és óriási utcai piacainak labirintusáról híres, ahol mindenféle eladó dolgot megtalál az ember, beleértve a vintage divatot, könyveket, régiségeket, street foodot és természetesen ajándéktárgyakat is.

Az útvonal ezután Hampstead Heath városrészben ér véget, de érdemes itt egy rövid sétát tenni fel a dombra, és megnézni a kilátást Londonra.

Busz 74 - Putney városrész és Baker Street állomás között

Ezen a vonalon London finomabb környékeit utazhatjuk körbe, elindulva a dél-nyugat londoni Putney városrészből, keresztül Fulham High Street-en, a West Brompton városrészen ahol London egyik legszebb temetőjében érdemes egy kis csendes sétát tenni.

Tovább haladva következik Earl's Court majd a South Kensington Station ahol remek ingyenes múzeumokat látogathatunk (pl. Natural History Museum, Victoria and Albert Museum vagy a Science Museum).

Ezután következik a Harrods áruház majd a Marble Arch a Hyde Park közvetlen szomszédságában. A busz útjának vége a Baker Street, ahol az érdeklődők megtekinthetik a Sherlock Holmes múzeumot avagy kis sétával a Madame Tussauds viaszbábú kiállítást.

Busz 100 - St. Paul's Cathedral és Shadwell állomás között (kis busz)

Az ősi London kedvelőinek ajánlott útvonal, ugyanis a busz a St. Paul's Cathedral közeléből indul és útközben elhalad számos helyszín mellett, ahol még a majd 2000 éves római városfal maradványai részletekben láthatóak.

Van megállója a Tower of London közelében és a nem kevésbé izgalmas St. Katherine Dock nevű kikötő mellett is.

Az útját ezután a Wapping városrész girbe-gurba utcácskáin folytatja, ahol minden a néhány száz évvel ezelőtti kikőtői dokkok hangulatát idézi.

Busz 15 - Trafalgar Square és Tower Hill között (régi buszokkal)

A rendszeres londoni buszjáratok alternatívájaként javaslom kipróbálásra az antik buszokkal közlekedő T15-ös járatot, mely gyakorlatilag úgy (is) működik mint egy hop on-hop off városnéző busz, de lehet vele egy irányba egy alkalommal is utazni.

A következő útvonalon jár:
Trafalgar Square
Strand
Aldwych (innen a Covent Garden könnyen megközelíthető)
Fleet Street
Ludgate Circus
St Paul's Cathedral
Mansion House
Cannon Street
Tower Hill / Tower Bridge

Reggel 10.00 és este 18.30 óra között 30-40 percenként indulnak a járatok, a pontos menetrendet ide kattintva megtaláljátok. Az egy útvonalra érvényes jegy £2.50, a napijegy amivel le-fel ugrálhattok akárhol, pedig £7.50 (2024-es árak).

A lenti videóban a 42-es busz teljes útvonalát követhetitek, a vége felé átmegy a látványos Tower hídon is.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more