London náci emlékműve

Nem meglepő módon ugyan, de a náci időszaknak nem sok emléket állítottak angol földön. Egy kivétel azonban mégiscsak akad, Londonban van ugyanis egy egészen apró náci relikvia.

A londoni Carlon House Terrace 9-es szám ma a Royal Society (azaz a Királyi Társaság) tulajdona, korábban azonban Poroszország (egy ma nagyobbrészt Lengyelországhoz, kisebbrészt Oroszországhoz tartozó történelmi terület) követségi épülete volt 1849-től, majd a német egyesítést követően 1871-től német nagykövetség működött a falai között.

1932-ben egy bizonyos Dr Leopold von Hoesch érkezett az épületbe Giro nevű elzászi fajta (német juhász) kutyájával. A történelem sodrása ellenére viszonylagos nyugalomban éltek az épületben, mígnem 1934-ben - tisztázatlan okokból - Giro egy magas feszültségű kábelt kezdett el rágni mely azután tragédiához vezetett.

alt

A kutya halála után von Hoesch mély gyászba esett, olyannyira, hogy kedvencének egy valódi náci katonai gyászszertartást tartatott. Az állat sírja fölé egy sírkövet emeltek, mely meglepő módon a II. világháborús bombázásokat is túlélte. Ma is látható, a felirat rajta pedig a következő: 'Giro: Ein Treuer Begleiter' azaz 'Giro: A hű társ'.

alt

  1. photo 1: mosaicon.hu

  2. photo 2: 3.bp.blogspot.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!