London legszebb karácsonyi fényei

London legszebb karácsonyi fényei

London minden évszakban különleges úti cél, de a karácsony előtti időszakban talán még kedvesebb a szemnek. Az októberi óraállítás után egyre korábban sötétedik, az utcák megtelnek karácsonyi fényekkel, a boltok kirakatait pedig csodás mesebeli világokká alakítják erre a néhány hétre.

Érdemes tudni, hogy merre vezetnek a város legszebb séta útvonalai, ahol a legcsodálatosabb karácsonyi díszítésekben gyönyörködhetünk, úgyhogy ebben most a segítségetekre is leszek.

Londonban a köztereken mindig november elején kapcsolják fel az ünnepi fényeket, van ahol ehhez ez rövidke műsort is kerekítenek és a felkapcsolás előtt a megjelentek közösen vissza is számolnak.

Oxford Street - 2023. november 2. csütörtök 16.00
Minden nap délután 16.00 és este 23.00 óra között gyönyörködhetünk a fényekben, mely 300 000 kis csillagocska meggyújtásával kezdetét veszi Londonban a karácsonyi szezon. Ha kedvetek van akkor egy-egy csillagnak ti is támogatói lehettek, mellyel valójában a Starlight nevű gyermekalapítvány munkáját segítitek, akik kórházban lévő apróságok mindennapjait igyekeznek elviselhetőbbé tenni.

Carnaby Street - 2023. november 2. csütörtök
Ez a kis sétáló utca tele csodásan feldíszített boltocskákkal az Oxford Circus közvetlen közelében található, és jellegzetes a bejáratát díszítő neonfények miatt. Idén "Carnaby Universe" lesz a fő motívum, azaz a neonfények mindenféle ürbéli formát.

Carnaby Street, London / photo by d3Mn from Pixabay

Covent Garden - 2023. november 7. kedd 17.30
Ez a kis tér régen friss zöldség- és gyümölcspiac volt, ma pedig az egyik legnyüzsgőbb kézműves paic aprócska boltokkal és utcai mutatványosokkal, éttermekkel. Idén nagyon komoly beruházásba fogtak és egy igen pazar kivilágítással készülnek a szervezők.

A hírek szerint itt fog állni London egyik legnagyobb karácsonyfája, mely majd 18 méter magas lesz, rajta 30 000 égővel és mindenféle díszekkel. Magán a téren 140 000 díszégő kápráztatja majd el a látogatókat de lesz itt 40 nagyméretű utcai dekoráció is. Ahogy megszokhattuk, a téren "esni fog a hó" is, persze ezt is amolyan trükkös megoldással érik majd el, hiszen Londonban meglehetősen ritka vendég a havazás.

Covent Garden, London / Tony Hisgett from Birmingham, UK, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Regent Street és St James's - 2023. november 9. csütörtök
Ez az utca a Piccadilly Circus és az Oxford Street között kanyarog, tele világmárkák presztízs üzleteivel. Már évek óta visszatérő vendégek a "Spirit of Christmas" (azaz a Karácsony szelleme) elnevezésű nagyméretű szárnyas angyalok, melyekből több mint 50 db díszít majd.

Idén először a környékbeli utcák, úgymint Glasshouse Street, Heddon Street, Quadrant Arcade, St James's Market és Swallow Street is kap saját karácsonyi fényeket, úgyhogy érdemes lesz arra is egy kitérőt tenni.

St James's, London / by Kev from Pixabay

Marylebone Village - 2023. november 9. csütörtök
Lesznek itt hógépek, Mikulás háza, kézműves étel-, ital- és ajándékvásár, valamint az idei újítás hogy a lámpák 100%-ban újrahasznosított műanyag palackokból készülnek, energiatakarékos LED-rendszerrel, amely 95%-kal kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos világítás.

Trafalgar Square - 2023. december 7. csütörtök
Itt fog állni az ország karácsonyfája, mely minden évben Norvégiából érkezik, ennek a szokásnak a történetéről pedig ide kattintva tudhattok meg többet.

Trafalgar Square, London / Diliff, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Ha volna kedved egy egyáni londoni sétához a karácsonyi fények nyomában a Mayfair városrészben, akkor ide kattintva megtalálod a kb. 1,5 órás séta útvonalát.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover: photo by Szabolcs Molnar from Pixabay