Londonban rengeteg épület van, kisebbek és nagyobbak is, most azonban a legekisebbet szeretném netek megmutatni. Nem is akármilyen aprócska épületről beszélünk, ugyanis a nemzeti műemlékvédelmi hivatal is számon tartja.

alt

Az aprócska épületet körülvevő nagyobb házak története egészen az 1422-es évekig tekint vissza, ugyanis ekkor nyílt a ma is Lincoln’s Inn néven ismert ügyvédképző. Aki ismeri az ’inn’ szavacska angol jelentését, annak valószínűleg a vendéglő/fogadó jelentése ugrik be, azonban tudni érdemes, hogy akkoriban messzi földről érkeztek a tanoncok egy-egy intézménybe, akiknek a tanulás mellett szállást és étkezést is biztosítani kellett. Ez az Inn is egy ilyen hely volt, akkoriban azonban még vagy 20 hasonló tanintézmény működött a városban.

alt

alt

Az inn a Lincoln nevet valószínűleg Henry de Lacy-ről kapta (1251-1311) aki Lincoln harmadik grófja volt. Az ő háza a közelben állt és a fennmaradt iratok szerint rendszeresen nagyobb összegekkel támogatta az intézményt. A másik magyarázat szerint a név talán Thomas de Lincoln úrtól származik, aki egy idősebb ügyvéd volt a 14. században.

A Lincoln’s Inn kápolnája a György-kori Londonban (1714 – 1830) szokatlan funkciót is betöltött, ide helyezhették el ugyanis csecsemőiket azok az anyák akik túl szegények voltak ahhoz, hogy önmaguk gondoskodhassanak róluk. A kicsiket azután az egyház mind örökbe fogadta és vezetéknévként a Lincoln nevet kapták.

alt
I. George király

Na de térjünk vissza az aprócska épülethez. Ahogyan azt említettem, az évszázadok során az ország minden részéből érkeztek az ügyvédjelöltek, hogy tanulmányaikat itt folytathassák, legtöbben pedig lovon érkeztek. Az aprócska Ostler’s Hut 1860-ban épült és a benne szolgálatot teljesítők feladat volt hogy a tanulók és más vendégek lovait átvegyék, majd ellássák. A munka azonban nem tartott túlzottan sokáig, ugyanis 1890-től a motor hajtotta autók kezdtek elterjedni London utcáin, ezzel mindinkább kiszorítva a lovakat az utakról. Azóta az aprócska épületet nem használják semmire, azonban az állagát őrzik.

alt

Pontos cím:
Lincoln’s Inn, London WC2A 3TL